Síla kardamonu
Kardamom je nepostradatelnou součástí indické, nepálské a bhútanské kuchyně. Pro tyto končiny světa je ceněným pokladem, který je každodenně využívaný.
Pokud jste dosud toto koření nepoužívali, pak je na čase s ním začít. Důvod je prostý. Kardamom totiž ničí rakovinné buňky. Má samozřejmě i další benefity, které naše tělo jednozančně uvítá.
Kardamom je známý pro svou pikantní citrusovou chuť. Spolu s šafránem a vanilkou se řadí mezi nejdražší koření světa.
Místem s největší produkcí kardamonu je v současné době středoamerická Guatemala. Setkat se můžete s dvěma druhy tohoto koření – zeleným a černým kardamomem.
Zelený je lehce pikantní, zatímco černý má ostře pikantní chuť. Koření ukryté v tobolkách je ceněné pro mnoho tělu prospěšných látek.
Přísada do kávy
Kardamom obsahuje velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, silice a mnoho minerálních látek, jako jsou železo, vápník, sodík, hořčík, zinek, fosfor a draslík.
Benefity kardamomu:
Obecně platí, že toto vzácné koření disponuje antivirovými a antibakteriálními účinky. Kardamom prohřívá a působí protizánětlivě.
Je skvělým lékem na křečové žíly a jeho účinky lze využít také v případě trávicích obtíží. To je ale jen malá část toho, co toto koření skutečně zmůže.
Kardamom slouží jako prevence proti rakovině prsu a prostaty. I proto se doporučuje jej přimíchat do vámi oblíbené kávy. Díky svému kořeněnému aroma učiní z kávy skutečný požitek.
Kardamom spolu s kávou se nejčastěji konzumuje v Turecku a Polsku. Pokud nejste zrovna milovníci kávy, můžete toto zázračné koření přimíchat do čaje a výsledku budou stejné.
Své uplatnění najde také v rýžových nákypech, koktejlech, sladkém pečivu nebo například v mase. Zatímco si budete pochutnávat na jeho specifické chuti, uděláme mnohé pro své zdraví.
Zdroje: gaoviet.cz, www.manutea.cz, www.bylinky21.eu