K. H. Frank byl neobyčejně aktivní nacista s hodností SS-Obergruppenführera. Svými radikálními názory si získal pozornost říšského vůdce SS a šéfa gestapa, Heinricha Himmlera. V roce 1943 zastával funkci německého státního ministra pro Čechy a Moravu. V této pozici si vysloužil přezdívku „krvavý pes Frank“. V čele nacistické okupační správy měl téměř neomezenou moc. Po Heydrichově smrti neváhal vydat rozkaz k vyhlazení Lidic a Ležáků. Bez problémů podepisoval jeden rozsudek smrti za druhým. Tisíce lidí poslal do koncentračních táborů. Sám se zasazoval o to, aby se lidé z táborů smrti nikdy nevrátili. Když se blížil konec války a spojenecké jednotky se blížily k Praze, vydal zákaz vycházení, aby Češi nemohli vítat své zachránce. Každý, kdo toto nařízení porušil, byl zastřelen.

Časně ráno 9. května 1945 i se svou rodinou uprchl. Daleko však nedorazil, blízko Rokycan ho zadržela americká armáda, která ho předala Mimořádnému lidovému soudu v Praze. V roce 1946 byl odsouzen k trestu smrti oběšením. Frank český soud neuznával a stěžoval si, že měl být postaven před mezinárodní soudní tribunál v Norimberku.

K popravě mělo dojít 22. května 1946 v jednu hodinu odpoledne. V cele si dlouho prohlížel fotku své manželky. Bylo zjevné, že se loučí se životem. Jeho posledním jídlem byl salám s vejci, půl hodiny poté vypil sklenku brandy. Těsně před odchodem k šibenici ještě vykouřil svou poslední cigaretu. Jeho žádosti, aby nebyl veden k šibenici v poutech, bylo vyhověno.

Veřejná poprava se konala na dvoře pankrácké věznice. Publikum měl vskutku veliké, na smrt krutého nacisty se přišlo podívat až 6000 lidí. Kat i jeho pomocníci byli oblečeni v černých stejnokrojích členů SS. Jednalo se o maškarádu, kterou jim české úřady povolily. Při konečném čtení rozsudku byl Frank popelavě bledý a na jeho výrazu byl viditelný strach. Celou dobu působil, že je svými myšlenkami mimo, vnímat začal až při německém překladu, kdy na otázku, zda rozsudku rozumí, přikývl. Pak už nic nebránilo tomu, aby byl válečný zločinec za své činy náležitě potrestán.

U oběšení K. H. Franka byla použita mimo provazu také popravčí deska, ke které bylo jeho tělo přitisknuto. Na hlavu mu byla nasazena oprátka a následně prudce sjel po desce dolů. I když kat a jeho pomocníci odvedli dobrou a rychlou práci, odsouzenec ještě po třech minutách slabě dýchal. Mezi začátkem popravy a Frankovou smrtí uběhlo celkem pět minut. Na oprátce zůstal Frank viset celou hodinu. Jeho ostatky byly vhozeny do vykopané jámy na hřbitově v pražských Ďáblicích.