Zadržený muž vypadal tak na dvacet let a byl hluchoněmý, nebo to aspoň předstíral. Komunikace s vyšetřovateli se tedy odehrávala písemně. Podezřelý o sobě napsal, že se jmenuje Karel Novák a jeho rodiče zahynuli v koncentračním táboře. Později své příjmení změnil na Neumann, nic jiného si však údajně nepamatoval.

Nevzpomněl si ani poté, co ho příslušníci StB surově zbili. Nevěřili mu ani slovo. Podle testů matematicko-logických schopností muselo jít minimálně o absolventa gymnázia. Záhadný Karel vykazoval mimořádně vysoké IQ a takřka fotografickou paměť.

Nakonec byl pro nedostatek důkazů propuštěn a našel si práci dělníka na Kladně. Jeho kolegové pak potvrdili, že byl skutečně hluchoněmý - neslyšel totiž hluk padajcí stěny, která ho málem zavalila. Nebýt jejich duchapřítomnosti, už by mezi nimi nebyl.

Jenomže potom Karla jednoho dne málem přejela tramvaj a sluch se mu z toho šoku vrátil. Radostně to prozradil kamarádovi v práci, ale jinde se s tím chlubit nechtěl, protože se obával, že by si na něho policie opět posvítila. Z kamaráda se bohužel vyklubal donašeč, a tak byl Karel vyslýchán znovu.

Tentokrát už mohl mluvit a StB se nestačila divit. Hovořil totiž nejen česky a slovensky, ale také polsky, anglicky, německy, francouzsky, italsky a rusky. Pokud byl skutečně špionem, musel být vzhledem ke svému mladému věku trénován snad už od plenek. Sám ale tvrdil, že cizí řeči pochytil z novin a od lidí, které potkával. (Zdroj: www.magistra-historia.sk, říjen, 2018)

Další šok vyšetřovatelům připravil během vojenského výcviku. Uměl bezchybně střílet, řídit tank, ovládal box i bojové umění. Opět ale nedokázal vysvětlit, kde se tomu všemu naučil.

Protože komunistický režim potřeboval najít odpověď na každou otázku, našel ji i v jeho případě: špionáž a klamání veřejného činitele. Karel Novák či Neumann byl odsouzen na 12 let odnětí svobody. Ve vězení seděl až do roku 1969, kdy ho předčasně propustili.

Soudruzi se domnívali, že uteče na Západ, ale neučinil tak. Místo toho se vrátil k práci kladenského dělníka. Zdálo se, že pobyt za mřížemi mu zase až tak nevadil, ve vězení si připadal v bezpečí. Proslýchalo se, že se mnohem více než komunistů bojí čehosi neznámého. Navíc začal mít podivné předtuchy a jako by uměl číst myšlenky druhých.

70. léta strávil Karel na svobodě, ale StB na něj neustále dohlížela. V dokumentech ho vedla pod krycím jménem "Marťan" - podivín se schopnostmi téměř nadpřirozenými na soudruhy evidentně působil jako bytost z jiné planety.

Když v listopadu roku 1981 náhle zemřel, zmátl policisty ještě jednou. Patoložka totiž nebyla schopna určit příčinu jeho smrti. Karel byl pak pohřben na neznámém místě a jeho případ zůstal nevyřešen. (Zdroj: www.nasregion.cz, říjen 2018)

Šlo o geniálního podvodníka, který celou dobu vodil estébáky za nos? Nebo byl Karel původně opravdu špionem, ale při nějaké nehodě částečně ztratil paměť? Milovníci tajemna určitě nevyloučí ani možnost, že na Zemi přistál v kosmické lodi. Pravda se každopádně bude hledat velmi těžko.