Objev vzácného minerálu

Jakýkoli objev se vždy postará o vzrušení v řadách vědců. U geologů vzbudil obrovské nadšení nově objevený minerál. Zájem vyvolal i u veřejnosti, která se o tento obor zajímá. Je zcela výjimečný a vědělo se, že se vykytuje pouze ve vesmíru. Lépe řečeno, i ve vesmíru. Pouze už neplatí. Teď se ví, že ho máme i na Zemi. V roce 2019 ho objevila ukrytý ve vulkanických puklinách a trhlinách izraelská společnost Shefa Yamin při těžbě safíru v údolí Zevulun poblíž hory Karmel. Generální ředitel společnosti A. Taub v izraelském tisku uvedl, že ho pojmenovali karmeltazit podle místa nálezu a zirkonia, hliníku a titanu, minerálů, které obsahuje.

Zdroj: Youtube

Neobvyklý a jedinečný

Nově objevené minerály obvykle nejsou vzhledově nikterak výrazné. Karmeltazit byl nalezen v černé, modré až modrozelené barvě i oranžovohnědé s kovovým nádechem. Svým chemickým složením a vzhledem vykazuje podobnost se safírem nebo rubínem, přesto takové složení žádný z nich nemá. Při testech hustoty geologové zjistili, že je ještě tvrdší než diamant. Jak vzhledem, tak kvalitou je naprosto jedinečný. Jako nový minerál byl schválen Komisí pro nové minerály Mezinárodní mineralogické asociace. Těžební společnost ho nechala opatřit ochrannou známkou „karmelový safír“. Dosud největší objevený karmeltazit má 33,3 karátu.

Zdroj: Youtube

Cenný jako drahokam

Ředitel společnosti Tauba od počátku předpokládal, že bude karmelový safír po uvedení na trh používán při výrobě šperků. Už jen tím, že je tvrdší než diamant, je podstatně vzácnější a tak je jeho hodnota velmi vysoká. Navíc „…cena drahých kamenů obvykle závisí i na jejich vzácnosti,“ uvedl Taub v tisku. Karmelový safír byl zatím objeven pouze v údolí Zevulun. Je to tak jeden z těch skutečně nejvzácnějších minerálů na světě. A také jeden z nejdražších. Cena „karmelových“ šperků je proto astronomická.

Zdroje: www.thevintagenews.com, allthatsinteresting.com