Odborníci na letošní Mezinárodní konferenci Alzheimerovy asociace 2024 odhalili překvapivé výsledky nejnovějšího výzkumu. Zatímco mírná konzumace kávy může mít ochranný účinek proti degenerativním onemocněním mozku, nadměrné pití může naopak tento proces urychlit.
Káva - lék, nebo jed?
„Existuje staré rčení, které říká, že nadbytek čehokoli není prospěšný. Vše je o rovnováze, takže mírná konzumace kávy je přijatelná, ale nadměrná konzumace už není doporučována,“ komentuje výzkumnice Kelsey R. Sewell výsledky studie.
Její tým analyzoval data více než 8000 starších dospělých s poškozením funkcí mozku a těm kávu ve větším množství nedoporučuje vůbec. „V případě starších dospělých bez kognitivního poškození bylo zjištěno, že vyšší konzumace kávy byla spojena s pomalejším rozvojem tohoto stavu typického pro pokročilý věk. Nicméně, když se jedná o osoby starší 60 let, které již trpí nějakým typem degenerace, konzumace kávy tento nepříznivý zdravotní stav urychluje.“
Klíčová hranice
Výzkumníci rozdělili konzumaci kávy u lidí kolem šedesátky do tří úrovní: vysoká (čtyři a více šálků), střední (tři šálky) a žádná. Ve srovnání s těmi, kteří pili hodně kávy, a těmi, kteří nepili kávu vůbec nebo ji konzumovali v mírném množství, vykazovali střední konzumenti pomalejší pokles fluidní inteligence, tedy schopnosti abstraktně myslet, rychle uvažovat a řešit problémy nezávisle na jakýchkoli dříve získaných znalostech.
„Tato mírná konzumace kávy by mohla působit jako ochranný faktor proti kognitivnímu úpadku. Na základě zjištění studie lze tedy doporučit maximálně tři šálky kávy denně pro starší dospělé, ať už trpí kognitivním poškozením nebo ne,“ tvrdí odborníci.
Prospěšné látky
Kávová zrna podle nich obsahují řadu bioaktivních sloučenin, jako je kofein, kyselina chlorogenová a malá množství vitamínů a minerálů, takže jejich konzumace má příznivé účinky na zdraví mozku, které pomáhají předcházet cévní mozkové příhodě a Parkinsonově či Alzheimerově chorobě. Jenže opět platí, že tento ochranný účinek platí pouze do určité míry konzumace a věku.
Naopak příliš nesejde na tom, zda jde o kávu mletou, instantní nebo bezkofeinovou, jak potvrzuje i další studie. Za 12,5 roku sledování byly všechny osoby zařazené do studie (a pily 1-5 šálků kávy denně) spojeny se snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění, nejnižší riziko bylo zaznamenáno u těch, kteří pili dva až tři šálky. V porovnání s lidmi, kteří se černému nápoji vyhýbali, byla u bezkofeinové, mleté a instantní kávy pravděpodobnost úmrtí o 14 procent, 27 procent a 11 procent nižší.
Výzkumníci tak nyní navrhují, aby bylo střídmé pití kávy považováno za součást zdravého životního stylu.
Zdroje: www.infobae.com, ct24.ceskatelevize.cz