Na své první natáčení si Martin Šotola ani nepamatuje. Byl totiž ještě miminkem, když si zahrál novorozené dítě primáře Arnošta Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města. Jako dvouletý se mihl v pohádkové sérii Arabela a ve čtyřech letech už začal spolupracovat s režisérem Zdeňkem Troškou, který si ho vybral do snímku Bota jménem Melichar.

Menších filmových a televizních rolí má Martin na kontě celou řádku, nejvíce ho však proslavila trilogie Slunce, seno..., kde ztvárnil zlobivého synka Heleny Růžičkové, od které se dočkal pěkné řádky filmových facek. Jak ale po čase účastníci natáčení přiznali, facky fortelné herečky nebyly hrané a doopravdy bolely. Samotnému Martinovi prý bylo kolikrát do breku, ale domníval se, že před kamerou nesmí brečet, tak slzy hrdě zadržel.

Naposledy se Martin objevil v roce 1993 v Záhadě hlavolamu a od té doby se po něm slehla zem. "Jednou jsem mu volal s nějakou nabídkou, ale babička mi pověděla, že se už zklidnil a stal se z něho studijní typ," vysvětlil režisér Troška. "Je to škoda. Byl to moc šikovnej kluk."

Od té doby filmoví diváci o Martinovi už neslyšeli. Dneska někdejšího dětského herce můžete potkat při akcích pořádaných spolkem AutoMat, který prosazuje lepší životní prostředí ve městech a podporuje veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu.

O zlepšování ekologie v Praze a dalších městech se Martin zajímal řadu let a tento koníček se stal nakonec i jeho pracovní náplní. "S AutoMatem jsem byl léta v kontaktu jako účastník různých jím pořádaných akcí, před pár lety jsem se k němu připojil jako vedoucí projektu Zažít město jinak a už jsem tu zůstal," prozradil Martin serveru Dotyk. V současné době se pod jeho vedením připravují Sousedské slavnosti, v jejichž rámci bude 21. září automobilová doprava v ulicích řady českých měst nahrazena bohatým kulturním programem. Na nedostatek peněz si rozhodně nestěžuje, jeho současný život ho naplňuje a rozhodně by neměnil.