Některé koláže využily historie a upamatovaly se na to, že v srpnu 1968 měl Alexander Dubček také číslo na sovětského vůdce Leonida Iljiče Brežněva, který pak "všechno zařídil". Tato parafráze navíc vycházela částečně z historické skutečnosti, protože vstupu vojsk Varšavské smlouvy na československé území opravdu předcházelo několik rozezlených Brežněvových telefonátů Dubčekovi, v nichž ho opakovaně peskoval, že se vývoj v Československu neubírá směrem, jaký si sovětský vůdce představoval.

Baví se i konkurence. Zatím

Pozornosti internetových humoristů neušlo ani to, že dosavadní pražská primátorka Andrea Krnáčová také pocházela z líhně Hnutí ANO, což vyvolalo otázky, zda ona "mobil na Andreje" neměla, nebo naopak měla a současný stav Prahy odpovídá tomu, jak to "Andrej řídí přes telefon".

Další variace na kampaň ANO pracovaly se základní charakteristikou celého tohoto hnutí, a sice s tím, že ANO vzniklo a nadále zůstává stranou jednoho muže, kde ostatní jsou jen do počtu. Takže jim dominoval Babiš s telefonem, na němž má všechny ostatní kandidáty, kolik jich jen tato strana má.

Stěžejní motiv Babišovy pražské komunální kampaně zparodovala i děčínská ODS, která na billboardové ploše místním lidem sdělila, že její kandidát na šéfa města má sice mobil na šéfa strany Petra Fialu, ale děčínské problémy s ním řešit nebude. Při pohledu na preference Hnutí ANO na straně jedné a ODS na straně druhé je však otázkou, kdo se v tomto případě bude smát jako poslední.

Omezit financování kampaní?

Je otázka, co všechno s sebou kampaně ke komunálním volbám ještě přinesou. Podle ředitele Transparency International CZ Davida Ondráčky je jejich dlouhodobým problémem to, že na rozdíl od prezidentských, sněmovních a senátních voleb není žádným smysluplným způsobem omezeno jejich financování. Ve městech podle něj bývá řada místních a nečitelných vazeb s podnikateli, přes něž se tyto kampaně často platí a kteří za to chtějí privilegovaný přístup k radnici a případně budoucí zakázky.

"Dnes reálně hrozí, že se kampaň zvrhne v džungli bez pravidel, bude spousta negativní kampaně, kde není jasné, kdo koho vlastně očerňuje. Mnoho lidí to jen znechutí a nakonec volit nepůjdou. Klíčové je udržet rovnou a férovou politickou soutěž," uvedl Ondráčka v Duelu Deníku na téma, zda se mají omezit výdaje před komunálními volbami.

Mluvčí kandidujícího politického hnutí STAN (Starostové a nezávislí) Tomáš Pergl zmínil v Duelu i to, že ve volební kampani budeme pravděpodobně svědky "obrovské finanční disproporce mezi hnutím ANO a ostatními politickými stranami", nad jejímiž důsledky je třeba se zamyslet. Uvedl však také, že omezení financování těchto kampaní je podle něj technicky neproveditelné.

"Zatímco u parlamentních voleb držíte jeden rozpočet a máte přehled nad všemi finančními toky, tak u komunálních voleb můžou být takových rozpočtů stovky až tisíce a bylo by obtížné je všechny pohlídat. Absolutně si pak nedokážu představit, jak by komunální volby kontroloval Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí, který má při současném počtu zaměstnanců problém i s kontrolou parlamentních voleb, jejichž formát financování je proti komunálním volbám, jak už jsem zmínil, velmi jednoduchý," uvedl Pergl.