Kde najít kerblík

Kerblík třebule, nebo též třebule pravá, dorůstá výšky až sedmdesát centimetrů. Aby se mu dařilo, potřebuje hodně živin, částečný stín, chladnější prostředí a vlhkost. Má malé bílé kvítky.

Pochází z Kavkazu a západní Asie, jeho využití jako koření znali už staří Římané. Krásně totiž voní a vůní se podobá anýzu. Díky rozpínavosti Římanů se rozšířil po Evropě i na Britské ostrovy. Postupně doputoval až do severní Afriky a Ameriky.

U nás ho v přírodě najdeme v teplých oblastech jižní Moravy, v severozápadních Čechách, v okolí Prahy a také příležitostně v jižních Čechách. Jen výjimečně se u nás pěstuje, což je zásadní škoda.

Kerblík v kuchyni

Preferovanou částí této rostliny jsou pro účely vaření určitě listy. Pokud bychom je sušili, částečně ztrácejí chuť a vůni, takže je nejlepší je natrhat čerstvé a skladovat v mrazáku. Je potřeba je sklidit před kvetením, protože potom rostlina usychá.

Kerblík společně s petrželí, estragonem a pažitkou dává dohromady speciální kořenicí směs, kterou Francouzi nazývají „fines herbes“, tedy jemné bylinky. Používá se především do omelet.

Samotný kerblík se báječně hodí na jarní zeleninu i maso: jak skopové, tak pečené kuře, vyzkoušejte ho také na grilované ryby. Můžete s jeho pomocí uvařit i polévku. Ta nejčastěji sestává z hovězího vývaru, smetany a vaječných žloutků, nicméně můžete kerblíkem zkusit dochutit i jiné recepty.

Kerblík je také nesmírně osvěžující, když si jím ozvláštníte tvarohovou pomazánku či salát. Jeho velká výhoda je rafinovanost a přitom jemnost, takže nepřehlušuje ostatní chutě. V nevídaný chuťový zážitek promění obyčejný chleba s máslem.

Kerblík pro naše zdraví

Další fantastickou možnost využití má kerblík jako léčivá bylina. Tradiční léčitelé s ním velmi úspěšně pracovali.

Má schopnost detoxikovat tělo a upravovat trávení. Zároveň napomáhá tvorbě žaludečních šťáv, čímž urychluje látkovou výměnu. Díky tomu je skvělým prostředkem pro léčbu jater, ledvin a slinivky. Usnadňuje fungování těchto orgánů, jejichž úkolem je zbavovat tělo škodlivin, a působí tak očistně na celý organismus.

Jedna ze zásadních látek, které v něm najdeme, deoxypodophyllotoxin, se ukazuje slibně v současných studiích jako prostředek protinádorový, antivirový a protizánětlivý. Se slušnou účinností také dokáže normalizovat krevní tlak a uvolňovat křeče.

Obsahuje naprosté minimum kalorií, takže je vhodný, i když držíte nejrůznější diety.

Aby byla očista těla a posílení slinivky a jater opravdu efektivní, doporučuje se užívat kerblík (často nať, ne jenom listy) ve formě čaje. Stačí pět gramů na den. Čaj je vhodné doplňovat dostatečným množstvím vody.

Kerblík je zkrátka bylinka, která byla dosud neprávem opomíjena a je na čase to napravit.

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.bylinkyprovsechny.cz

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 555
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 117
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 135