Krabi je jednou z jižních provincií Thajska rozkládající se na pobřeží Andamanského moře. Tato oblast se pyšní osamocenými vápencovými vrcholy, ve kterých se nacházejí nádherné krasové jeskyně. Právě v nich se našla řada prehistorických skalních maleb a 40 tisíc let staré artefakty, jako kamenné nástroje, keramika a kosti.

Vzácné nálezy ale předčil nečekaný objev v jeskyni Khao Khanap Nam v roce 2017. Archeologové vykopali kostru lidské bytosti, jež měřila 5-6 metrů. Omotaná byla pozůstatky obřího hada.

Khao Khanap Nam v Thajsku obří kostra

„Objev není významný jen z archeologického hlediska. Je důležitý i pro naši kulturu," vysvětloval asistent profesora Niwata Wattanayaporna z Fakulty svobodných umění a vědy Univerzity Kasetsart. Odborníci totiž našli stopy bitvy odpovídající legendě o Hadích lidech.

Ta vypravuje, že kdysi dávno existoval obr, který se proměnil v člověka, a jiný jedinec, jež se transformoval v Naga, hadího muže. Oba dva se zamilovali do krásné princezny žijící na tomto místě. Získat její srdce však mohl pouze jeden z nápadníků. Rozhodli se tedy, že se utkají na život a na smrt. Naneštěstí však zemřeli oba.

Po slavném objevu uzavřela celou lokalitu thajská policie a nadšení vědci se pustili do zkoumání téměř kompletních ostatků. Po několikahodinové intenzivní práci však zažili šok. Ozvalo se jim tchajwanské Ministerstvo kultury.

Kostry součástí umělecké výstavy

Obří skelet člověka a hada byl podle ústavu klíčovou atrakcí na zahajovacím bienále mezinárodní výstavy současného umění. Dílo „Obří ruiny“ vytvořil umělec Tu Wei-cheng. Podle kurátorů tato plastika „prozkoumávala hranice mezi skutečností a fikcí, aby přehodnotila historii“.

Zdroj: Youtube

„Tu Wei-chengovo dílo dostalo zvláštní povolení k vystavení v jeskyni Khao Khanab Nam," uvedlo ministerstvo, které se později omluvilo, že o tom neinformovalo archeology.

Zdroj:

www.eu.usatoday.com, www.reuters.com, www.hmn.wiki, www.ancientpages.com