A neobjevuje se jenom jako graffiti nebo nežádaný obrázek na stěnách domů. Malůvka s nápisem Kilroy was here (Byl tu Kilroy) je k nalezení i na zbraních, autech, letadlech, vojenské výstroji i památkách, jako je socha Svobody nebo Vítězný oblouk v Paříži. Fenomén je obestřen záhadou, ale můžeme ho datovat.

První vykouknutí

Poprvé se objevil v období druhé světové války a do celého světa ho rozšířili spojenečtí vojáci, kteří ho kreslili tam, kde zrovna bojovali nebo tábořili. Co vůbec tato malůvka znamená a proč je u ní pokaždé ten stejný nápis?

Podle odborníků jde o smíchání několika populárních vlivů. Prvním je nosáč, který byl v předválečné Anglii znám jako Chad a byl nesmírně populární. Nápis je pak pravděpodobně přejat z australského nápisu Foo Was Here (Byl tu Foo), který se hojně objevoval na zdech či předmětech. Foo bylo označení pro věc, na jejíž jméno si kreslící nedokázal vzpomenout.

Jak vyzrát na dělníky

Kdo je potom Kilroy? Původ jména zůstával velkou neznámou. Po válce se v Americe uspořádala soutěž, kam měli lidé předložit svou verzi o původu jména. Z padesáti přihlášených verzí se jako nejvěrohodnější jevila ta Jamese J .Kilroye. Ten před válkou pracoval v loděnicích a dohlížel na svařování. Zkontrolované spoje si označkoval pastelkami. Dělníci ale začali značky padělat, a Kilroy je tak začal zesložiťovat. To ho proslavilo.

Hitlerův strach

O malůvce se debatovalo i v nejtěsnějších Hitlerových kruzích. Ten si po nálezu obrázku na nepřátelské výzbroji myslel, že jde o krycí jméno cizího špičkového agenta a zavelel, že musí být okamžitě dopaden.

Kilroy začal žít vlastním životem a podíval se do mnoha světových bojů. Stal se očitým svědkem války ve Vietnamu, pomáhal v bojích v korejské válce a nyní střeží polorozpadlé budovy v Afghánistánu a Iráku.