Tajnosti ohledně potomků jsou pro severokorejskou vládnoucí dynastii příznačné. O Kim Jo-čong nikdo nevěděl až do roku 2009, kdy se objevila na fotografii po boku svých bratrů. Bylo to v době, kdy jejich otec utrpěl několik mozkových příhod za sebou a Kim Čong-un byl prohlášen jeho následníkem.

Datum jejího narození zůstává neznámé, podle jihokorejské zpravodajské služby se nejspíš narodila v roce 1988 jako nejmladší dcera Kim Čong-ila a v současné době je jí tedy asi 33 let. Dětství strávila stejně jako její vládnoucí bratr ve švýcarských elitních školách a po návratu do vlasti se zřejmě provdala za syna jednoho z nejvyšších severokorejských úředníků. O jejím manželovi se však oficiálně nehovoří a nikdo ani netuší, zda s ním má děti.

Co má Kimova sestra společného s Ivankou Trumpovou?

Jižní Korea tvrdí, že paní Kim zastávala funkci jak v parlamentu, tak v ústředním výboru vládnoucí Dělnické strany již od roku 2014. O čtyři roky později se náhle zjevila na zahájení zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu jako vůdčí osobnost delegace KLDR. Americký tisk ji hned začal srovnávat s Ivankou Trumpovou, která naopak zazářila na ceremoniálu závěrečném. S naivitou demokracii vlastní Američané usoudili, že Kim Čong-un záměrně vyslal půvabnou sestru, aby u příležitosti přátelské sportovní události dodala KLDR vlídnější, jemnou, ženskou tvář. Podobně jako Donald Trump takticky vystavoval svou dceru, když chtěl působit mírumilovně jako hodný taťka od rodiny.

V Severní Koreji to ale funguje trošku jinak. Kim Jo-čong začala zemi veřejně zastupovat ani ne tak pro svůj přitažlivý zjev jako spíše z důvodu, že všichni mužští představitelé místnímu režimu jaksi došli. Kim Čong-un se už v roce 2013 zbavil svého mocného strýce a podle všeho nechal zabít i většinu jeho rodiny, jeho starší bratr Kim Čong-nam byl zavražděn o čtyři roky poté a zbývající bratr Kim Čong-chul se do politiky vůbec neodvažuje motat. Schovává se kdesi v útrobách Pchjongjangu a ani nepípne - zřejmě výměnou za holý život.

Jediná duše, které Kim důvěřuje

Kim Jo-čong je tedy z rodiny jediná, s kým Kim Čong-un vychází po dobrém. Působí jako jeho osobní poradkyně a stojí v čele státní propagandy, což mimo jiné znamená, že ve svých rukou drží otěže cenzury a neváhá nechat popravit každého, kdo se slůvkem vyjádří - ať písemně či ústně - proti Kimově vládě.

Jemná není ani její rétorika vůči Jižní Koreji a Spojeným Státům. Naposledy ji rozhořčilo jejich společné vojenské cvičení. "Pokud budou USA a Jižní Korea opakovaně ignorovat naše varování, budou čelit mnohem závažnějším bezpečnostním hrozbám," vzkázala začátkem srpna.

Charakterem jde tedy spíš o Kim Čong-una v sukních, než o jeho měkčí asistentku. Navíc se proslýchá, že paní Kim podniká čistky i ve stranických řadách a v Pchjongjangu se jí každý děsí. Je krutá, ne-li horší než její bratr a na svědomí má mnoho poprav údajných nepřátel režimu. Za jemnou tváří se skrývá zákeřná a nelítostná povala. Přesto prý není pravděpodobné, že by po bratrovi zdědila přímo nástupnictví. Očekává se jen, že v případě jeho smrti bude dočasně vládnout za jeho nezletilé děti.

Zdroje: www.wsj.com, ct24.ceskatelevize.cz, www.cnbc.com