Kolem narození Klementa Gottwalda je mnoho neznámých. Na svět přišel 23. listopadu 1896 v Herolticích nedaleko Vyškova, v matrice zapsán nebyl. Je uveden ve spisu z vesnice Dědice. Přesné místo se ale nikdy nedohledalo. Ke všemu byl nemanželským dítětem chudé dělnice Marie Gottwaldové. I jeho žena pocházela z podobných poměrů a narodila se jako dcera mimo manželství.

Ještě před první světovou válkou dokončil studia ve Vídni, kde se věnoval truhlařině.

Rodinná pouta

Svou ženu Martu (†54) si vzal 21. března 1928, v tu dobu už spolu ale měli dceru. Narodila se v roce 1920 a první roky se o ní starala jen matka. Gottwald se k otcovství přiznal, ale ženit se nechtěl. Marta (†77, dcera) si později vzala Alexeje Čepičku (†80), advokátního koncipienta, politika Komunistické strany Československa a tehdejšího ministra.

Marta Gottwaldová jako první dáma neobstála a nebyla příliš oblíbená. Snažila se jít ve stopách své předchůdkyně Hany Benešové, ale neměla vkus, přehled ani vzdělání. Uměla jen dobře hrát mariáš a po celou dobu života stála věrně po boku svého muže. Zemřela půl roku po jeho smrti. Osudnou se jí stala tloušťka a rakovina děložního čípku (spekulovalo se i o rakovině štítné žlázy). S manželem na sebe byli hodně fixovaní a jeden druhému byli prvními rádci.

Smrt

Klement Gottwald zemřel 14. března 1953. Nedožil se ani šedesáti let. Lékaři ho několikrát upozorňovali, že hazarduje se zdravím. Hodně pil a během první světové války se nakazil syfilidou. Když se 11. března vrátil ze Stalinova (†74) pohřbu, postěžoval si Zápotockému (†72), který byl tehdy předsedou vlády, na zdravotní potíže. Zemřel o tři dny později na aneurysma. O výduti srdeční aorty věděl a byl důrazně varován před lety, kdy se musí lidský organismus vyrovnávat s tlakovými změnami. Cesta do Ruska se mu tak stala osudnou. Ještě devět bylo jeho tělo vystaveno v mauzoleu na pražském Vítkově, ke zpopelnění došlo v roce 1962 a urna na Olšanských hřbitovech byla uložena až po sametové revoluci.