Královna Kleopatra okouzlila dva nejsilnější muže své doby. Jejímu kouzlu podlehl jak Caesar, tak Marcus Antonius. S tím se nakonec společně rozhodli pro sebevraždu, i když i zde visí spousta otazníků. Jisté je, že 12. srpna roku 30 př. n. l. spáchala nádherná a osudová žena mnoha mužů sebevraždu. Její osud inspiroval četná literární, filmová i malířská díla.

Jaké bylo ale skutečné Kleopatřino kouzlo?

Pod pokličkou parfémů

Pokud bychom velmi krátce nahlédli do historie parfémů, pak bychom začali v oblasti Thmuis před 6500 lety, kde se vyráběl parfémy mendeský a metopský – nejcennější parfémy starého Egypta, které byly objeveny v rámci výzkumu vedeného profesorem Robertem Littmanem a Jayem Silversteinem. Mužům se podařilo v rámci dlouhodobých vykopávek objevit rozsáhlý komplex pecí ze 3. století př. n. l. Nakonec se ukázalo, že se jednalo o starověkou parfumerii.

Chemickou analýzou bylo zjištěno, že v pecích se k výrobě jemných lekythoi neboli lahviček na parfémy používaly dovážené hlíny. Až později v římské době byla analyzována pec na výrobu skla. To zřejmě znamenalo odklon od hlíny a parfémy začaly být baleny do unguentarie neboli malých skleněných nádobek na parfémy, jež se používaly v římském období.

V roce 2012 pak byl objeven dokonce i možný dům majitele této parfumerie, a to včetně cenných artefaktů. S parfémy bylo již za starého Egypta obchodováno. Díky recepturám se pak podařilo odhalit i složení nejstaršího egyptského parfému, který zřejmě přispěl i ke Kleopatřinu kouzlu. Vědci si však myslí, že Kleopatra nepoužívala stejný parfém, jako běžní Egypťané, ale spíše si nechala vytvořit její vlastní vůni. Ta byla, jistě, velmi svůdná.

Na to, jak byl na Havaji vyroben Kleopatřin parfém, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Starodávný Chanel číslo pět

To, že Egypťané užívali parfémy už od dob pyramid, je známo, a ne nadarmo je dodnes tato země studnicí vůní a těžkých parfémů. Jiných než ty pařížské, ale i přesto mají tyto zvláštní, kořeněné a silné vůně mnoho stoupenců.

Když se objevila myšlenka, zdali Kleopatra nevábila muže jako zvířecí samičky, pachem, vědci se pokusili vytvořit Kleopatřin parfém. Drželi se přitom 2000 let starého receptu, a parfém založili především na myrře, ostré směsí kardamomu, olivového oleje a skořice. Výsledkem byli překvapeni, protože tak dostali skutečně zajímavý a jedinečný parfém, který nosila faraonka Kleopatra.

Vůně ve starověkém Egyptě

Stejně jako například v renesanci a baroku se lidé snažili parfémy překrýt nevábné pachy způsobené nedostatečnými hygienickými návyky, i staří Egypťané znali triky parfémů. Protože se navíc některé vzorky zachovaly, bylo možné pokusit se staré vůně zrekonstruovat.

Pomohly k tomu staré amfory, z nichž bylo možné analyzovat zbylé pachy a tekutiny. Chemická analýza pak odhalila, že starověké parfémy byly nejčastěji vyrobeny z myrhy, druhu stromové pryskyřice, k níž byly přidávány další přísady.

Přísady byly většinou velmi výrazné, patřily k nim kardamom, olivový olej a skořice. Všechny tyto ingredience jsou v Egyptě používány hojně dodnes, zejména káva s kardamomem se těší velké oblibě.

Moderní dotyk starého parfému

Samozřejmě, že když byl vytvořen egyptský parfém, vrhli se odborníci i na experimenty, kdy zkusili do základu starého parfému i nově objevené přísady. Výsledky byly zajímavé, ale jen potvrdily, že ve své době specialisté věděli, co dělají.

Starověké egyptské parfémy byly velmi vytrvalé – jejich výrazná vůně vydržela na kůži několik dní. Stejně tak konzistence parfémů nebyla stejná jako dnes, ale spíše olejová.

Každopádně ale vůně dozajista fungovaly, když se Kleopatře podařilo zcela pobláznit přinejmenším dva mocné muže. Zafungoval by dnešní parfém stejně?

Zdroje:

allthatsinteresting.com, www.hawaii.edu, www.dailymail.co.uk