Mnozí historici se dnes pod vlivem Sarah B. Pomeroyové, odbornice na roli žen ve starověkém světě, hlásí k teorii, že Kleopatřin vzhled - jakkoli mohl být příjemný - byl jen doplňkem její značné inteligence, vzdělanosti, předvídavosti a strategických schopností.

Takto skutečně vypadala Kleopatra

Obraz Kleopatry jako dechberoucí svůdkyně pravděpodobně vychází z vyprávění, které původně prosazoval Oktavián. Právě ten chtěl totiž racionalizovat své soupeření a konflikt s římským kolegou Marcem Antoniem, údajně zmanipulovaným právě touto svůdnicí.

Vylíčení Kleopatry jako krásky navíc vhodně zlehčovalo její kompetence a význam jako vládkyně.

Zatímco římský historik Dio Cassius popsal Kleopatru jako "ženu mimořádné krásy", řada moderních historiků s tím nesouhlasí. Podle nich byl totiž Kleopatřin zjev o něco méně atraktivní.

Přesto se i oni shodují na tom, že rozhodně nesplývala s davem a jako svůdkyně by jistě obstála. Otázkou zůstává, jak tehdejší svůdnost vlastně vypadala.

Řecký životopisec Plútarchos však podal méně lichotivý obraz: "Její krása totiž, jak nám bylo řečeno, nebyla sama o sobě zcela nesrovnatelná, ani taková, aby ohromila ty, kdo ji viděli."

Plútarchos však také zaznamenal Kleopatřin "neodolatelný šarm", sladký hlas, přesvědčivost a jakousi podnětnou přítomnost.

Mezi dnešními kráskami by rozhodně neobstála

Kromě těchto charakteristik existují artefakty, které samy dokládají, jak tehdejší vládkyně vlastně vypadala.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Jeden z nejvýznamnějších, mramorová busta z třetí čtvrtiny 1. století př. n. l., je uložen ve Starém muzeu v Německu.

Tato takzvaná "berlínská Kleopatra" ji zobrazuje s královským diadémem neboli korunou podobnou čelence. Její obličej rámují prstýnky kudrnatých vlasů a zbytek je upraven do "melounového" účesu sepnutého do drdolu za hlavou. Její oči mají mandlový tvar. Ačkoli má výrazný nos, její rysy jsou jemné a podle popisu odrážejí spíš inteligenci a šarm, nežli krásu.

Podobně má Kleopatra upraveny vlasy i na další mramorové bustě. Ta byla nalezena v roce 1784 ve vile na Appiově cestě a nyní je vystavena ve vatikánském muzeu Gregoriano Profano. I na této bustě jsou její rysy jemné a rty plné. Její nos chybí, ale jeho "otisk" na tváři naznačuje, že byl velký. Kleopatra tak podle všeho měla možná šarm a kouzlo, ale mezi dnešními kráskami by rozhodně neobstála.

Zdroje:

www.discovermagazine.com

www.quora.com

www.ipl.org