Toto video ukazuje novou podobu Kleopatřiny tváře, která vypadá zcela jinak, než známe z populárních filmů, kde ji ztělesňovaly ty největší dobové krásky.

Zdroj: Youtube

Jak ukazuje toto tříminutové video, Kleopatra měla štíhlou tvář, ale nejvíce nepřehlédnutelný na jejím tváři byl velký orlí nos, který byl skutečnou dominantou jejího obličeje. Jak se však říká „velký nos velkého duha značí“, což o této mocné a duchapřítomné panovnici jistě platí dvojnásob.

Skutečností však je, že francouzský filozof Blaise Pascal (1623-1662) napsal o Kleopatřině nosu: „kdyby byl kratší, změnila by se celá tvář země". Zatímco pro Pascala tato myšlenka ilustrovala, jak něco malého může změnit běh dějin, je výrok možné pochopit i tak, že panovnice vděčila za své mocenské postavení v onom důležitém dějinném okamžiku pouze své postavě.

Tvář krok za krokem

Ve videu jsme svědky postupného kolorování její tváře, klesání nadočnicových oblouků, zmenšení očí. V jedné fázi – zhruba kolem 1:10 minuty vypadá na chvíli její tvář výrazně jako mužská. Později ji však ustupuje čelo, což ji navrátí krásu, a nakonec je přidán i výrazný egyptský make-up a doplňky.

Poslední fází videa (od počátku třetí minuty), je Kleopatřina tvář více uzpůsobena vzhledu, který známe. Nos již není tak výrazný a není ani orlí. I když je fakt, že většina z nás bude míti tuto panovnici navždy spojenou s velkýma tmavýma očima, ostře řezanými rysy tváře a hlavně černým, rovněž ostře střiženým mikádem. Ale vůbec to nemuselo být tak, jak si myslíme.

Byla tedy Kleopatra skutečně přitažlivá a proč vlastně záleží na tom, jak vypadala?

Žena tisíce tváří?

Pravdou je, že ani dobové prameny nejsou v Kleopatřině vzhledu jednoznačné. Zatímco některé dokumenty hovoří o její až nadpozemské kráse, jinde je popisována jako zcela průměrná vzhledem. A dokonce se objevili i zlí jazykové, kteří tvrdili, že její kouzlo bylo skryto právě v jejím speciálním parfému, který si nechávala vyrábět na zakázku a jímž muže vlastně poblouznila.

Například i pro Plinia Staršího byla Kleopatra královnou nevěstkou (regina meretrix), která za své bohatství a mocenské postavení vděčila Marku Antoniovi, protože se prostituovala svou chlípnou postavou.

Oktavianus, pozdější císař Augustus, zase vykreslil Kleopatru jako krásku, která Antonia sexuálně svedla, a čarodějnici, která ho očarovala. Zde šlo ale spíše o její ponížení coby cizinky.

Existují i ztvárnění Kleopatry coby ženy s kudrnatými vlasy. Všechny příběhy, které se o ní vyprávějí, jsou spíše inspirovány její silou a moudrostí jejích rozhodnutí, anebo lstivostí, než aby skutečně detailně popisovaly její vzhled.

Zdroj: Youtube

Krása není vše

Ať už je tedy tato video rekonstrukce její tváře pravdivá anebo ne, skutečností je, že ať byla přitažlivá, nadpozemsky krásná anebo třeba ošklivá, za své vztahy s Caesarem nebo Markem Antoniem nevděčila své mladistvé kráse. Její půvab spočíval v neodolatelné přítomnosti, přesvědčivé povaze a podnětné řeči, protože byla velmi vzdělaná a ovládala mnoho cizích jazyků. Takže nejen v kráse skryt je ženský úspěch!

Zdroje:

www.worldhistory.org, www.historyextra.com, www.youtube.com