Král Ptolemaios XII. měl dětí celkem pět. Nejstarší dceru Bereniké nechal sám popravit, protože si v jeho nepřítomnosti vypůjčila jeho korunu a nehodlala ji vrátit. Jeho zbývající děti si tak do života odnesly poučení, že jediný přípustný soupeř v boji o moc je mrtvý soupeř. I kdyby měl být stejné krve.

Kleopatra měla ze všech sourozenců nejlepší předpoklady k vládnutí. Hovořila deseti jazyky, vzdělávala se v matematice, astronomii, filozofii a rétorice. Otec ji navíc od útlého věku zasvěcoval do tajů politiky a vychoval si z ní ambiciózní nástupkyni. Když roku 51 př. Kr. zemřel, moci se ujala právě ona. Podle tehdejšího zvyku ji však měla sdílet s bratrem Ptolemaiem XIII., kterého si vzala za manžela.

Když se dva hádají...

Rovnocenní partneři se z nich nicméně nikdy nestali. Královna s nezletilým bratrem nakládala jako s pátým kolem u vozu a vládla neomezeně sama. Po třech letech došla Ptolemaiovi trpělivost a dominantní sestru vykázal do vyhnanství. A zatímco proti sobě bojovali, na scéně se objevila mladičká Arsinoé.

Šlo o nejmladší a doposud upozaďovanou dceru zesnulého krále, jež v tichosti čekala na svou příležitost. Po vzoru své popravené sestry si drze uzurpovala moc, zatímco byli právoplatní vladaři zaneprázdněni v zahraničí. Naneštěstí pro ni se Kleopatře povedl chytrý politický tah: obmotala si kolem prstu úhlavního a mocného nepřítele Egypta - římského diktátora Caesara.

Potupné zajetí

Takové spojenectví Středomoří nepamatovalo. Caesar se pokusil v rozhádané královské rodině udělat pořádek. Moc vrátil do rukou Kleopatře a Ptolemaiovi XIII., zatímco Arsinoé a nejmladší bratr, který byl ještě moc malý na to, aby něčemu rozuměl, měli vládnout Kypru.

To ale ambiciózní Arsinoé považovala za příliš slabé odškodnění a proti Kleopatře vytáhla společně s armádou egyptského generála Achillase. V boji ji podpořil i Ptolemaius XIII., který hrál v Egyptě opět druhé housle, a navíc musel trpět milostné radovánky své ženy a jejího římského milence.

Caesar útok úspěšně odrazil. Ptolemaius XIII. v boji zahynul a Arsinoé byla ve zlatých řetězech potupně přivedena do Říma. Její život však Kleopatra ušetřila. Poslala ji do Efezu a nechala ji ubytovat v chrámu zasvěcenému bohyni Artemis.

To nejhorší nakonec

Jenomže potom se všechno zvrtlo. Caesar byl roku 44 př. Kr. zavražděn a Kleopatra tím ztratila pevnou půdu pod nohama. Zbyl jí jen syn Caesarion, pro kterého chtěla za každou cenu udržet egyptský trůn. Někdy v té době zemřel i její nejmladší bratr a historikové mají důvod se domnívat, že v jeho smrti měla prsty. Úzkostlivě se zbavovala veškeré potenciální konkurence. A do toho ji děsila představa, že někde v Efezu její pomstychtivá sestra organizuje novou armádu.

Stihomamem přitom trpěla i Arsinoé. Každým dnem se třásla strachy, kdy ji přijde někdo zavraždit. Nakonec se to opravdu stalo. V roce 41 př. Kr. se nový Kleopatřin milenec Marcus Antonius nechal přesvědčit, že Arsinoé představuje velkou hrozbu pro stát, a do Artemidina chrámu poslal své katy, aby vykonali krvavé dílo.

Kleopatra pak vládla ještě 10 let, než byla poražena i ona.

Zdroje: medium.com, dangerouswomenproject.org, en.wikipedia.org