V 80. letech se Františku Mrázkovi říkalo vekslák, v následující dekádě se z něho stal podnikatel. Postkomunistickou činnost zahájil skupováním laciných nemovitostí, které pak zastavil u různých bankovních institucí a vzal si na ně stomilionové úvěry. Stačilo, že bankám předložil značně nadhodnocený odhad ceny. Dluhy pak samozřejmě nesplácel a věřitelům velkoryse ponechal zastavené rozpadající se domy. Policie ho vyšetřovala pro podvod, ale daleko nedošla. Mrázka očistily díry v tehdejších zákonech a možná i vlivné kontakty (Zdroj: www.policie-cr.cz).

Šikovné známosti byly pro Mrázka alfou omegou. Pokud se nechcete omezit na nějakou usmolenou podnikovou zpronevěru a máte v úmyslu přijít bezpracně ke stovkám milionů, potřebujete silnou oporu na těch nejvyšších místech. A protože vám ji nejspíš nikdo neposkytne jen pro vaše krásné oči, nezbude vám než použít starou dobrou taktiku vydírání. Mrázek shromažďoval kompromitující údaje na přední české politiky a businessmany, které hodlal zveřejnit v případě, že by k němu nebyli loajální. Tyto osoby se pak měly postarat o to, aby hladce naplňoval své podnikatelské zájmy, spokojeně bohatl a nebyl nikdy odsouzen.

Nešlo ovšem jenom o podvody. Policie Mrázka podezírala i z deseti vražd, ale opět se nenašly žádné přímé důkazy, které by ho poslaly před soud.

Ta samá situace nakonec nastala i v případě vraždy samotného Mrázka. Několik měsíců po kmotrově smrti v roce 2006 vystoupil tehdejší ředitel Útvaru pro boj s organizovaným zločinem Jan Kubice se zprávou o "prorůstání mafie do politiky". O dva roky později Kubice v rozhovoru pro server Aktualne.cz uvedl, že o vyšetřování Mrázkovy vraždy neměly některé osoby z vlivných kruhů zájem, protože by se tak mohly rozvířit i jejich vlastní aféry.

"Od nás se očekávalo, že budeme vyšetřovat způsobem zbraň, kulka, tělo. Bez souvislostí. Bez těch to ale nikdo nikdy nevyšetří," uvedl tehdy Kubice (Zdroj: www.idnes.cz, Zprávy, prosinec 2017).

Ačkoli si Mrázkův konec mohla přát celá řada lidí, sám Kubice se domníval, že za jeho vraždou stál spor ohledně ústeckého podniku Setuza. Policie prý měla i konkrétní jména dvou mužů, kteří na Mrázka objednali nájemného vraha. Státní zástupce přesto případ odložil pro nedostatek důkazů a hlavní podezřelí nebyli nikdy veřejně jmenováni.