Za knedlíkem
Přestože se knedlík jako příloha dostal na talíř až v polovině 19. století, když se dle vyprávění jeden majitel pražské restaurace rozhodnul obohatit svůj recept „vepřo a zelo“, je známý už od středověku. V českých krajinách se mu původně říkalo šiška. Slovo knedlík se do českého jazyka vloudilo z německého Knödel někdy na počátku 15. století a brojil proti tomu i mistr Jan Hus.
Jdeme do středověku, takže původně šiška. Šiška se připravovala jako hlavní chod ze šištiček sekaného masa a smažila na sádle. Recepty zmiňují i maso vodních živočichů, třeba raků nebo jiných tvorů, které dnes na jídelníčku nenajdeme, jako je vydra či veverka. U našich německých sousedů byly oblíbené dršťkové. Od 16. století se v receptech objevují i houbové a první knedlíky z mouky, smetany a vajec. I ty se ale nejdřív smažily, až pozdější době pekly, podobně jako chleba. Po třicetileté válce varianty z mouky téměř vytlačily ty masové a „knedlík“ se vydal na cestu za svou dnešní podobou.
Z pánve do vody
K tomu, kdy se knedlíky začaly vařit a opustily pec se váže historka jednoho neznámého polního kuchaře z třicetileté války. Když se chystal vařit, lépe řečeno péci knedlíky pro vojáky, nepřátelský granát mu poničil pec. Připravené těsto proto naházel do osolené vody a vařené knedlíky byly na světě. A prý jeho strávníkům chutnaly.
V 18. století se objevily první špekové knedlíky, které jsou téměř shodné s těmi, které známe dnes a první plněné knedlíky.
Bramborové knedlíky údajně spatřily světlo světa během napoleonských válek, a to také v polní kuchyni. Tentokrát kuchař, který experimentoval, má i své jméno. Je to Franz Trawniczek. Pro vyhladovělé vojáky chtěl připravit vdolky s povidly. Neměl ale dostatek mouky. Inspiroval se prý žrádlem pro prasata, která se krmila směsí vařených brambor a otrub. Uvařil brambory, osolil, přidal vejce a udělal těsto. No a zadařilo se a dnes si je dáme třeba k uzenému se špenátem.
Dnes jsou knedlíky naší oblíbenou a tradiční přílohou, dáváme si je i jako hlavní chod. Takže je libo gulášek s „šesti“ pěkně nadýchanými? Nebo kynuté s borůvkami? Nebo šišky s mákem? Vždyť ty jsou vlastně takovou obdobou historických středověkých knedlíků, stejně jako vlastně játrové knedlíčky v polévce.
Zdroje: www.stoplusjednicka.cz, www.toprecepty.cz, www.nnmagazine.cz