Podle vědců z Massachusettského technologického institutu (MIT) by se společnost mohla do roku 2040 dostat do vážných problémů.

Vědecká prognóza šokuje: Společnost v brzké době zkolabuje

Jejich studie předpovídá, že ekonomická nerovnost dosáhne nových rozměrů, sociální soudržnost se rozpadne a demokratické instituce budou pod stále větším tlakem.

Nastane tedy situace, která bude špatná. Ba co víc, nastane rychleji, než by nás mohlo napadnout.

S podobnou teorií přišli vědci již v roce 1973. Právě tehdy byl totiž vyvinut počítačový model nazvaný "World 3". Ten simuloval globální udržitelnost. Původně šlo o jakýsi zábavný projekt. Ten však výzkumníky znepokojil v okamžiku, kdy po roce 2040 již nedokázal předpovědět vývoj.

V bláznivém šílenství tito vědci z MIT vydali o své studii knihu s názvem "Meze růstu". Bylo však ještě brzy na to, aby to někoho vůbec zajímalo.

Nikdo nechtěl slyšet, že by se civilizace mohla zhroutit. Studie je však tak důvěryhodná, že ji podpořily přední světové vědecké organizace a reprezentuje reálná data 1:1.

První milník stanovený algoritmem byl v roce 2020. Právě v této době začalo dle vědců docházet k jakémusi snižování životní úrovně. S dalším plynutím času však lidé narazí na něco mnohem horšího. Bude to jejich vlastní chování vůči samotné technologii.

Vrátí se na úroveň před 100 lety

Zatímco rané kultury vkládaly důvěru do dávných artefaktů, jako jsou kameny nebo kosti dávno mrtvých zvířat, moderní člověk stejnou důvěru vkládá do novějších technologií, jako jsou auta a počítače.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Dle vědeckých zkoumání se však právě moderní člověk může nakonec ocitnout na místě, kde se potřeba individuálního vlastnictví technologií výrazně sníží. Zároveň však dojde k tomu, že Země bude nenapravitelně teraformována skleníkovými plyny z fosilních paliv, takže další generace budou muset snášet "těžké dědictví", nedostatek nerostných zdrojů a planetu charakterizovanou radioaktivním znečištěním spolu s těžkými kovy.

Může tedy dojít ke kolapsu společnosti. Ačkoliv explicitní antitechnologická revoluce bude stále na vzestupu. To by však znamenalo pokles životní úrovně, který by byl více totožný s rokem 1900.

Vzhledem k tomu, že původní studie byla publikována v 70. letech 20. století, MIT zjevně nemohl předpovědět všechny technické vymoženosti dnešního světa. Těmi jsou iPhony, internet, elektromobily, 3D tisk, kryptoměny a ostatní velké inovace posledních několika desetiletí.

V nově vytvořené studii tak vědci upravili počáteční podmínky algoritmu. Ten pak spouštěli znovu a znovu. V některých simulacích předpokládali, že inovace zůstanou konstantní, v jiných předpovídali, že budeme mít divoký technologický pokrok, a v dalších jsme se v průmyslové produkci dostali na rovinu.

Pokud se vědci nemýlí a vědecká bádání mají pravdu, celková úroveň společnosti by skutečně mohla klesnout a vrátit se zhruba na úroveň před 100 let. Doufejme však, že se tato prognóza nakonec nepotvrdí.

Zdroje:

thehill.com

www.vice.com

www.openculture.com