Na video se nejprve podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Výškou malí, duchem velikáni (do 170 cm)

Britská královna Viktorie měřila 152 cm, takže rozhodně nebyla vysoká. Hned za ní by pak u pomyslného metru stále o centimetr vyšší Marie Curie Sklodowska, první žena, která získala Nobelovu cenu a zároveň to byly dvě Nobelovy ceny ve dvou různých oborech.

Veliký jménem, ale vysoký jako malá žena – 153 centimetrů měřil i slavný Alexandr Veliký, jehož sláva tedy rozhodně jeho výšku několikanásobně předčila.

Krásná královna Kleopatra, která si získala srdce hned dvou významných mužů, Caesara a Marca Antonia, měřila 158 centimetrů. Mohla by tedy dnes pohodlně sedět na místě spolujezdce a byla by i vidět.

Ani hudební velikán, Ludwig van Beethoven nebyl žádný čahoun, měřil 162 centimetrů, ale klobouk, který nosil hrdě na hlavě, mu klidně i několik desítek centimetrů přidával. Stejně vysoký pak byl i Archimédes, řecký matematik, fyzik, vynálezce a astronom. Heuréka! Beethoven a Archimédes měřili stejně!

O pouhý centimetr výšky předčil Beethovena dětinský Wolfgang Amadeus Mozart se 163 centimetry a král Charles I., král Británie, Skotska a Irska. I tito dva muži dosáhli na metru ke stejnému číslu.

Možná vás překvapí, že i o devátou příčku v našem výškovém žebříčku se dělí hned tři muži zvučných jmen, tři naprosto protikladní muži. Mahátma Gándhí, jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického hnutí za nezávislost. Tento muž, který prosazoval filosofii aktivního, ale nenásilného odporu založeného na jogínském principu, měřil 164 centimetrů. Stejně tak vyrostl i Vladimír Iljič Lenin, komunistický politik a revolucionář a vůdce Říjnové revoluce, a Winston Churchill, britský politik, státník a premiér, který se do našich myslí zapsat s tlustým doutníkem v puse.

Jak je tedy vidět, výška nemá na dějinný dopad žádný vliv.

Pod 170 se dostal i snad největší fyzik a vědec všech dob, Isaac Newton, který vyrostl 168 cm, zato je po něm pojmenována jednotka síly. Ve stejné výšce mu dělá společnost i největší básník, dramatik a herec, nezapomenutelný William Shakespeare, který je považován za největšího anglicky píšícího spisovatele a celosvětově nejvýznamnějšího dramatika. A 168 centimetrů měřil i Napoleon, který se tedy rozhodně neměl za co stydět! I když byl možná pro něčí vkus menší, jeho výška rozhodně nezpůsobuje komplexy.

Magickou hranici 170 cm pak uzavírá Vincent van Gogh, Julius Caesar i Alfred Nobel, objevitel dynamitu.

Kategorie 170 cm

Magickou hranici 170 cm se podařilo jen nepatrně pokořit Bruce Leemu i objeviteli telefonu a telegrafu, Alexandru Grahamu Bellovi.

Lídr kubánské revoluce, který se dostal na trička, deky i ručníky, Che Guevara, měřil 175 centimetrů, stejně jako Adolf Hitler, král popu Michael Jackson, Galileo Galilei, Albert Einstein, James Watt anebo Benjamin Franklin. Tato výška – 175 cm, je tedy skutečně velmi plodná pro velikány a zvučná jména.

O centimetr vyšší pak byl Marco Polo se 176 cm a hned za ním Kryštof Kolumbus se 177 centimetry. Magických sedmiček dorostl i kontroverzní a nezapomenutelný Fredy Mercury, který dokázal rozžhavit sály po šílejících fanoušků po celém světě anebo Henry Ford, zakladatel slavné automobilky.

178 pak měřili Walt Disney, jméno, které je synonymem animovaných filmů, Thomas Edison coby objevitel žárovky a Theodor Roosevelt.

A pak se už dostáváme těsně pod 180 cm, kam patří „brouk“ John Lennon.

Velikáni nad 180 cm

Prvním v našem metru, kdo dorostl 180 cm, je zakladatel evoluční teorie, Charles Darwin, spolu s prvním mužem, který stanul na Měsíci, Neilem Armstrongem.

182 cm měřil Elvis Presley, král rock’n’rollu.

Gautama Buddha, další, kdo ovlivnil miliony lidí na celém světě, měřil 183 cm. Následuje Nelson Mandela se 185 cm a Nikola Tesla se 188 cm.

Magickou hranici 190 cm překonává první americký prezident George Washington, 193 cm pak dorostl Abraham Lincoln, který byl však za své názory zastřelen. Naopak popularitu a nesmrtelnost si získal stejně vysoký a všestranně nadaný muž který chtěl chodit po vodě, vynálezce a malíř Leonardo da Vinci.

Výšky dvou metrů pak dosáhl i Petr Veliký, který byl znám nejen svým pokrokovým myšlením, ale i četnými eskapádami a zvláštním chováním. I jeho výška pak celý efekt ještě umocňovala.

Jak je vidět, výška postavy nemá co dělat s velikostí objevů a zásluh. I přesto nás ale některá čísla a osobnosti překvapily.

Zdroje: YouTube, Wikipedia.org, Britannica, www.themodestman.com, www.thefamouspeople.com