Podle Elona Muska je osídlení jiné oběžnice nutné. Země je přelidněna a vyčerpána. Kolonie na Rudé planetě tak mají zajistit dlouhodobé přežití lidstva a zároveň se stát startovním místem k výpravám do hlubokého vesmíru. „Délka života civilizace bude větší, pokud se lidé stanou meziplanetárním druhem," řekl vizionář na schůzi U.S. National Academy of Sciences.

Aby se jeho sen stal realitou, je nutné překonat tzv. Velký filtr. Tento filozofický koncept souvisí s pravděpodobností, že když je nějaký druh technologicky zdatný, může realizovat mise mimo svou sluneční soustavu.

Kolonizace Marsu podle Muska

Zatím největším technologickým oříškem je nehostinnost Marsu. Jeho atmosféra je velice řídká a je tam tedy nízký atmosférický tlak. Má také nedostatečnou ochranu před kosmickým zářením a jsou tam extrémně mrazivé teploty. Navíc neobsahuje molekulární kyslík. Mezi další problém patří i radiace. Jeho noví obyvatelé by tak byli nuceni žít převážně v podzemí nebo ve speciálních domech a ven by mohli chodit jen ve skafandrech.

Nedostatek kyslíku je také důvodem, proč se na Rudé planetě nebudou v prvních letech chovat zvířata. Budoucí Marťané tak budou odkázání na veganskou a raw stravu. Ovoce a zelenina by se měla pěstovat hydroponicky. Půdu tak nahradí živný roztok. Podle Johna K. Stricklanda z National Space Society však Mars nebude soběstačný hned. Vypočetl, že než bude možné uvařit první jídlo, bude nutné absolvovat asi 5 000 cest a donést dohromady milion tun nákladu.

Na produkci potravin bude nutné asi 610 čtverečních metrů pěstební plochy a 100 kW energie na osobu. 5 tisíc lidí bude, podle vědce, potřebovat 500 megawattů. Na Zemi toto množství stačí k zásobení elektřinou nejméně 50 000 domácností.

Těžký život na Marsu

„Na Rudé planetě nejsou zatím žádná známá fosilní paliva a je tam slabé sluneční záření. Stavba solárních polí je tak zbytečná. Energii tak bude nutné získávat ze štěpení," píše ve své eseji Strickland.

Již před několika lety Elon Musk navrhl, aby se na Mars poslaly jaderné zbraně, jejichž výbuch by měl způsobit skleníkový efekt a vytvořit tak hustší atmosféru. Zrod ekosystému, podobný tomu na Zemi, by však i přesto trval stovky, ne-li tisíce let. Marťané tak budou na planetě nuceni žít ve městech, které budou tvořené domy, jež je ochrání před nehostinným prostředním.

Zdroj: Youtube

Kdy přesně se lidé budou moci stěhovat však vizionář neví. V posledním rozhovoru pro podcast Lexa Fridmana řekl, že „nejdřív za pět let, spíše ale za deset."

Zdroj:

www.dailymail.co.uk, www.alienradar.net, www.idnes.cz, www.teslamagazin.sk, www.vtm.zive.cz