Komonice a kde se vzala

Jde o bylinu se silným dlouhým kořenem, která dorůstá od třiceti centimetrů do dvou metrů a má žluté květy. Lidově se jí říká kadeř svatého Jana, ale má i mnoho různorodých označení jako koňský jetel, medový jetel, včelí bylina, kameníček. Latinsky se nazývá Melilotus officinalis.

Název komonice pravděpodobně pochází od starého slova „komoň“ pro koně, jelikož se používala a dodnes vzácně používá jako píce pro domácí zvířata.

Léčitelky, čarodějky a bylinkářky ji sbíraly na svátek svatého Jana Křtitele (24. června), kdy má údajně největší léčivou moc.

Kromě léčení různých neduhů se věšela i do okna, aby odpuzovala hmyz, a dávala do truhel a skříní s oblečením, aby udržela v uctivé vzdálenosti moly.

Kvete od května do září. Roste na suchých stráních, rumištích, podél cest, na náspech nebo v lomech. Potřebuje slunné až mírně zastíněné prostředí. U nás roste divoce v nížinách, ve vyšších polohách jen vzácně.

Co se může dít s krevním oběhem

Proč by nás taková bylinka měla a mohla zajímat? Protože pomáhá s poměrně zásadními zdravotními problémy.

Cévní systém, který je přetížený nebo funguje nedostatečně, nás může hodně potrápit. Zejména u žen se často vyskytuje pocit těžkých nohou, svalové napětí, otoky, bolesti končetin. A s přicházejícím létem, teplejším počasím a vedry se situace ještě zhoršuje.

To všechno jsou projevy křečových žil, které vznikají dlouhým sezením či stáním, vlivem kuřáctví, hodně namáhavým sportem, zvedáním těžkých předmětů, vlivem některých léků a dlouhodobého překyselení organismu.

Komonice umí více

Komonice posiluje žilní stěny, omezuje jejich lámavost a zvyšuje jejich pružnost. Tím přispívá k ochraně před křečovými žilami, před tvorbou modřin – a především před mrtvicí, protože to je náhlá porucha krevního oběhu v mozku.

Z komonice se dají připravovat obklady proti zánětům žil. Rovněž ji můžeme připravovat jako čaj, ale nejsilnější je macerovaná ve víně. Postup je jednoduchý. V 1 litru dobrého červeného vína necháte po dobu 10 dní macerovat 75 g nasekané čerstvé komonice kvetoucí, nebo 10 g usušené. Potom výsledek scedíte a můžete užívat 3x denně, vždy zhruba 1 čajovou lžičku, přibližně 20 minut před jídlem.

Jelikož bylina obsahuje látku zvanou kumarin, je potřeba dodržovat dávkování a neužívat jí příliš mnoho.

Možná vás zarazilo, že čerstvé rostliny je pro maceraci potřeba více než sušené. V případě komonice jsou totiž účinné látky v čerstvé bylině vázány, uvolňují se až sušením. Sbírá se především nať v době květu a suší se buď pomalu a přirozeně, nebo uměle urychleně při teplotě do 40 °C.

Rozhodně by komonici vůbec neměli užívat lidé, kteří mají nasazené léky na ředění krve (Warfarin, Heparin apod.), protože bylina sama ředí krev – proto se také používá jako prevence proti trombóze.

Také by se této bylině měly vyhnout malé děti a těhotné ženy.

Zdroje: www.kotvicnikovafarma.cz, anetabenediktova.cz, cs.wikipedia.org