„Stalo se to daleko v bažinách. Všude kolem byl podmáčený prales plný hniloby. Postupovali jsme pomalu. Cesta byla utrpením," popisoval jeden z povstalců, jež prchal přes nehostinnou krajinu tvořící hranice afrických států. „Ticho najednou prořízl ostrý zvuk následující zoufalým výkřikem jednoho z vojáků. Byl sražen obrovským tvorem s netopýřími křídly a ostrým zobákem."

Slunce zakryli další ptakoještěři. Z počátku se mužům podařilo pár příšer zastřelit, jenže útok byl silný a nečekaný. Ostré zuby jim trhaly uniformy a pronikaly do těla. Hladina bažiny se zabarvovala krví. Dílo zkázy bylo dokonáno.

Kongamato

První zmínky o vražedném tvorovi se do Evropy dostaly ve 20. letech 19. století. Přinesli je nezávisle na sobě anglický cestovatel a etnograf Frank H. Melland a francouzský markýz de Chatteleux. Oba se v té době nacházeli v oblasti Džiundi, kde jim místní domorodci vypravovali příběhy o záhadném převraceči lodí.

Popisovali ho jako krokodýla s kožnatými křídly dosahující délky až dvou metrů. Jeho tělo je hladké, bez peří a bez šupin. Pyšní se dlouhým ostrým zobákem se zuby. Hlava je bílá a vypadá jako lebka mršiny. Svou kořist nejprve omráčí úderem a poté ji rozklove.

Markýz de Chatteleux se po rozhovorech s několika místními obyvateli rozhodl, že bájného zabijáka vypátrá. V bažinách strávil několik dní. Po kongamatovi se však jakoby zem slehla. „Přesto však věřím, že existuje," píše ve své knize. „Všichni, kdo o něm hovořili, ho popisovali naprosto stejně."

Lov na kongamata

Během dalších let se uskutečnilo několik expedicí s cílem bájného tvora připomínajícího pterodaktyla vypátrat a ulovit. K prvnímu ověřenému pozorování mělo dojít v roce 1956. Inženýr J. P. F. Brown se měl setkat se dvěma kongamaty na zambijském jezeře Bangweul. Krátce na to se v nemocnici objevil domorodec s rozsápanou hrudí.

Zdroj: Youtube

Spatřit ho měl i český kryptozoolog a dobrodruh Jaroslav Mareš. Podle jeho popisu seděl v korunách stromů. Byl tmavý a nenápadný. Výpravu za ním v roce 2020 podnikl také cestovatel Jaroslav Šmíd. Létající přízrak smrti však nespatřil.

Zdroj:

www.klubavalon.iplace.cz, www.face2faceafrica.com, www.cryptozoology.webgarden.cz