Ačkoliv kongamato vypadá jako nadpřirozený tvor, ti, co ho viděli a setkali se s ním, vědí své: Je to živoucí hrozba.

V afrických bažinách útočí prehistorický vražedný pták

Kongamato znamená přemožitel lodí. Byl spatřen v mnoha afrických zemích, od Zambie, přes Keňu až po Namibii. Pták podobný pterodaktylovi údajně brázdí africké bažiny a pro místní obyvatele je velkou hrozbou. Mohli tito létající plazi skutečně přežít z pravěku do dnešní doby?

Pokud je kongamato reálným "potomkem" pravěkého pterodaktyla, létajícího plaza z období jury a křídy, který obýval naši planetu před zhruba 65 miliony let, máme se skutečně čeho obávat. Nalezené fosilie těchto pravěkých monster byly navíc objeveny v mořských usazeninách, je tedy pravděpodobné, že žili v blízkosti pobřežních vod. Stejně jako tito vražední ptáci.

Ačkoliv samotná velikost těl pterosaurů nebyla větší než velikost orla, rozpětí jejich křídel bylo enormí. Dosahovalo délky až pět metrů. Pokud je tedy kongamato stejného nebo podobného vzezření, útok takového tvora na člověka může být fatální.

Svědectví očitých svědků jsou děsivá

Existují svědectví Afričanů, v nichž popis tohoto vražedného ptáka skutečně odpovídá popisu pterosaurů. Na tamním území se má vyskytovat již dlouho. Hlášeno je také mnoho případů, kdy kongamato zabíjel. Očití svědci, kterým byly ukázány fotografie pterodaktyla, se shodli, že se jedná o kongamata. Ti, co se s kongamatem setkali, o něm mluví jako o strašlivé šelmě, která je hrozivější než setkání s rozzuřeným lvem.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Zambijský kmen Kaonde věří, že spatřit kongamata je znamením jisté smrti. Na svou ochranu tak nosí amulety. S touto děsivostí pak souhlasí i Steve Romandi-Menya, Keňan, který řekl, že kongamato s oblibou žere rozkládající se lidské maso a vyhrabává mrtvoly, pokud nejsou pohřbeny dostatečně hluboko. Domorodci z kmene Kitui Wakamba věří, že kongamato přilétá každou noc na zem z hory Mount Kenya.

Očitá svědectví jsou hrozivá. V roce 1925 byl zraněn podivným obrovským ptákem jeden z domorodců, když prozkoumával zambijskou bažinu. V roce 1956 spatřil J. P. F. Brown, místní inženýr, dva prehistoricky vypadající tvory, jak letí nad pevností Rosebery v Zambii. Měli dlouhé ocasy, úzké hlavy, špičaté zuby a rozpětí křídel přibližně 3 až 3,5 metru.

O tři roky později byl na pohotovost ve Fort Rosebery přivezen muž s těžkým zraněním hrudníku, kterého v bažinách Bangweulu údajně napadl obrovský pták. Další svěděk mluvil o jakémsi černém tvorovi velikosti orla s netopýřími křídly a špičatými zuby.

Ať už je kongamato cokoliv, ti, co se s ním setkali nebo jím byli napadeni, mají až příliš shodné příběhy.

Zdroje:

www.genesispark.com

epochaplus.cz

pinebarrensinstitute.com