Na první pohled vypadá kopec Vicočica ležící zhruba 20 kilometrů severozápadně od Sarajeva jako kterýkoli jiný. Měří zhruba 220 metrů a je porostlý hustou vegetací. Při bližším pohledu je ale patrné, že má přísně symetrické tvary.

Fascinující fakta
Zajímavé místo dlouho unikalo širší pozornosti. Ve 20. století se okolím prohnala nejedna válka a lidé měli zcela jiné starosti. Vše se změnilo v roce 2005, kdy do města Visoko, které má asi 20 tisíc obyvatel, přicestoval americký profesor antropologie s bosenskými kořeny Semir Osmanagič (55). Desítky let předtím se zabýval výzkumem pyramid po celém světě a hned si všiml, že kopec nad městem má velmi neobvyklý tvar. Od té doby se mnohokrát utvrdil v tom, že jde zarostlou pyramidu.

Základny jednotlivých stran měř více než 360 metrů, což je o třetinu více než má největší egyptská pyramida. Osmanagič také zjistil, že všechny čtyři stěny jsou přesně orientovány na světové strany. Podle něj je vyloučeno, že jde o dílo přírody.

Místní se mu navíc svěřili s historkou z roku 1992. Tehdy se místní muž jménem Ekrem rozhodl vyhloubit studnu. Najal si proutkaře a na označeném místě začal pracovat. Brzy ale narazil na kus kamene. Postupně ho odkrýval a nakonec si uvědomil, že jde o prastarou vydlážděnou cestu, kterou zřejmě časem přikryly nánosy zeminy.

Hieroglyfy v podzemí
Osmanagič za pomoci dobrovolníků hned zahájil vlastní výkopové práce podél úpatí kopce, který překřtil na pyramidu Slunce. Brzy skutečně narazil na velké a dokonale hladké pískovcové bloky, o nichž je přesvědčen, že kdysi dávno pokrývaly nejen přístupovou cestu, ale celou pyramidu.

Ve svých teoriích jde ještě mnohem dál. V blízkém okolí objevil další dva podezřele symetrické kopce, které přejmenoval na pyramidu Měsíce a pyramidu Draka. Vrcholy všech kopců tvoří dokonale rovnostranný trojúhelník. Dále přišel na to, že celý komplex je protkán sítí podzemích chodeb. První stovky metrů se mu už podařilo odkrýt a uvnitř našel kameny s podivnými hieroglyfy.

Osmanagič tvrdí, že pyramida Slunce je stará zhruba 12 tisíc let, takže je nejen největší, ale také nejstarší na světě. Zbývá zjistit, kdo a proč ji vlastně postavil. Byla to hrobka, pevnost nebo třeba energetické zařízení? Postavili ji vůbec lidé? Skrývá se uvnitř obří prostor, v němž je umístěno něco, co mělo zůstat navždy skryto? Možná se vše časem dozvíme. Osmanagič je připraven všem záhadám přijít na kloub.