Kopr vonný   

Kopr vonný je jednoletá, poměrně silně aromatická bylina, která pochází z oblasti Středozemí, Indie, Ruska a západní Asie. Kopr může dorůstat výšky až 150 cm a na pěstování není náročný.

Než se kopr začal používat v našich kuchyních, využíval se v biblických dobách jako platidlo. Římané pak z této bylinky pletli pověstné věnečky. 

Lidové pověsti praví, že pokud si dá nevěsta kopr do boty, získá moc v domě své tchýně. Kopr se dnes používá jako koření, které má pro naše tělo celou řadu zdraví prospěšných látek. 

Kopr pomáhá produkovat žaludeční šťávy, reguluje trávení, je skvělým prostředkem proti nepříjemné plynatosti. Tlumí křeče v žaludku a ve střevech. I proto je hojně využívaný během vaření.

Naši předci přidávali kopr k bramborám během vaření. Pro střeva je totiž tato bylinka hotovým zázrakem. Kopr má pro naše střeva protizánětlivé a čisticí účinky. 

Zázrak pro střeva

Kromě střev je schopný čistit močové cesty a ledviny, být nápomocný při léčbě nespavosti, bolestech hlavy a celkově snižuje psychické vypětí lidského organismu. 

Pět věcí o kopru, které musíte vědět:

Zdroj: Youtube

Kopr byste měli konzumovat často. Důvodem je kromě čištění střev také fakt, že konzumace kopr posiluje přirozenou obranyschopnost organismus a slouží jako účinná prevence infekčních onemocnění. 

Zároveň je ceněný pro velký obsah zdraví prospěšných látek jako jsou především bioaktivní silice,  vitaminy A, C a také vitaminy skupiny B, bioflavonoidy, kyselina listová, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. 

Tato bylinka je skvělým zdrojem důležitých minerálů jako je železo, draslík, zinek, vápník i hořčík. Kromě střev, ledvin a močových cest prospívá tato bylinka kostem, vlasům a nehtům. 

Dokonce ji můžete využít, pokud trpíte na špatně se hojící rány. Kopr lze také žvýkat. Tímto způsobem konzumace osvěžíte dech a účinně eliminujete nepříjemný zápach v ústech. 

Kopr má v našich kuchyních všestranné využití. Ačkoliv ho všichni známe hlavně z koprové omáčky, své uplatnění najde také při přípravě polévek, pomazánek či salátů. 

Zdroje: www.culinabotanica.cz, www.idnes.cz, www.bylinkyprovsechny.cz