Vedle užívání léků existuje možnost, jak zlepšit svůj stav díky koření, které máte běžně doma, nebo jej snadno zakoupíte v obchodě. Překvapí vás, jak výrazně dokáží ovlivnit tyto přírodní vychytávky vaše příští výsledky vyšetření.

Kurkuma – královna všech koření

Indický šafrán je jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Právě proto působí skvěle proti zánětům v těle. V ajurvédě se používá kurkuma několik staletí k léčbě mnoha chorob. Používá se jak vnitřně, tak zevně. 

Tento kořen pochází právě z Indie, kde nejstarší celostní medicína vznikla. Výzkumy potvrdily, že obsažený kurkumin zamezuje srážení krve. Stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinách, a tak podporuje léčivé procesy v těle.

Kardiovaskulární onemocnění patří k nejčastějším příčinám úmrtí. Výzkumy ukázaly, že pravidelné podávání nízkých dávek kurkumy snižuje hladinu LDL cholesterolu a lipidů. Kurkumin sám o sobě snižuje srážlivost krve a tak brání tvorbě krevních sraženin.

V Indii běžně konzumují lidé dva gramy kurkumy denně. V Evropě se běžný člověk dostane maximálně na pár miligramů. Právě proto se Indům vyhýbají civilizační choroby. Mletý kořen dokáže mít velice pozitivní vliv na mnoho věcí v těle.

Kromě skvělého vlivu na srdce a cévy, má skvělé účinky na revmatiodní artritidu, rakovinu, trávicí systém, nebo kvasinkové infekce. 

Německý diagnostik, Dr. med. H. Kremer z Mezinárodního kongresu pro genetiku v Melbourne zkoumá, jak kurkuma ochraňuje a obnovuje buňky napadené rakovinou. Došel k fascinujícím poznatkům.

Vědci z Houstonské univerzity v Texasu zkoumají onkologickou léčbu kurkumou. Klinické studie potvrdili účinek biologické terapie. Pacienti s rakovinou tlustého střeva a prostaty měli výborné výsledky.

Pravidelné podávání kurkumy by se mělo raději konzultovat s lékařem, protože se nedoporučuje ji jen tak libovolně kombinovat s jinou antikoagulační léčbou. 

Další koření s pozitivními účinky na kardiovaskulární systém

Zázvor 

Zázvor má stejně jako kurkuma protizánětlivé účinky. Je plný živin a antioxidantů. Díky těmto vlastnostem je schopen zabránit srážení krve snížením hladiny tromboxanu. Kromě toho podporuje trávení, hubnutí, a pomáhá při žaludečních nevolnostech.

Kajenský pepř

Chilli papričky pochází z tropických a subtropických oblastí. Jsou známé pro svůj vysoký obsah salicylátů, které umí ředit krev, podobně jako nám známý lék aspirin. Díky tomu má Kajenský pepř, který je z nich umletý, vynikající účinky právě na krevní sraženiny. Především jejich prevenci.

Skořice

Salicyláty obsahuje také oblíbené aromatické koření skořice, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Podle zdrojů stačí denně jedna čajová lžička skořice pro zlepšení celkového zdraví organismu. Zabráníte tím především tvorbě krevních sraženin.

Česnek

Naše babičky používaly tradičně k léčení mnoha neduhů česnek. Ten se používá coby přírodní antibiotikum. Podle výzkumů má antitrombotické účinky. Je zdrojem flavonoidů, které uvolňují cévní spazmy, snižují krevní tlak a podporují vylučování cholesterolu. 

Zdroje: pharmeasy.in, www.jamieson.cz