Podle měření kostí z hrobů v provincii Šandong dosahovala výška jednoho muže dokonce 1,9 metru a několik dalších měřilo jen o pár centimetrů méně.

Ačkoli není známo, jak vysoká byla průměrná výška v Šandongu před 5000 lety, předpokládá se, že evropští muži v tomto období měřili pouze 1,65 metru. Je tedy jasné, že tito "obři" byli na svou dobu rozhodně neobvykle vysocí.

Vědci našli 5000 let staré kostry obřích lidí

Od roku 2016 archeologové vykopávají ruiny 104 domů, 205 hrobů a 20 obětních jam v provincii Šandong v Číně.

Památky pocházejí z kultury Longšan, pozdně neolitické civilizace na středním a dolním toku Žluté řeky. Byla pojmenována podle stejnojmenné hory v Zhangqiu.

"V té době již lidé hospodařili zemědělsky, měli k dispozici rozmanité a bohaté zdroje potravy, a tím se změnila i jejich tělesná stavba," uvedl jeden z výzkumných pracovníků.

Hlavní potravinou bylo proso a vepřové maso. Dokládají to také nálezy v některých hrobech v podobě prasečích kostí a zubů.

Podle nálezů starých 5000 let se ve větších hrobech nacházeli vyšší muži, možná proto, že takoví lidé měli vysoké postavení a mohli si obstarávat lepší potraviny.

Místní obyvatelé Šandongu považují výšku za jednu z charakteristických vlastností. Konfucius (551-479 př. n. l.), rodák z této oblasti, byl údajně vysoký asi 1,9 metru.

Oficiální statistiky toto tvrzení potvrzují. V roce 2015 byla průměrná výška mužů ve věku 18 let v Šandongu 1,753 metru, zatímco celostátní průměr činil 1,72 metru.

Jedná se o neznámou vyspělou supercivilizaci

Byla nalezena také barevná keramika a výrobky z nefritu, uvedl Wang Fen, vedoucí týmu provádějícího vykopávky.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Předpokládá se, že tato oblast byla před 5 000 lety vyspělým politickým, hospodářským a kulturním centrem severního Šandongu. Nalezeny byly také trosky příkopů a hliněných náspů.

Ruiny v této oblasti vyplňují kulturní prázdné místo před 4 500 až 5 000 lety na dolním toku Žluté řeky, uvedl Wang Yongbo z Archeologického ústavu provincie Šandong.

Ačkoliv tato civilizace vědcům příliš neříká, v jednom se přece jen shodují. Tato supercivilizace byla vyspělá. Důkazem je rozložení ruin domů nalezených při vykopávkách. Ty naznačují oddělené ložnice a kuchyně - což je na vesnici starou pět tisíc let rozhodně moderní vybavení.

Zdroje:

www.sciencealert.com

www.iflscience.com

www.independent.co.uk