Mladý Terry Betz si všiml, že s koulí něco není v pořádku, když začal hrát na kytaru. Koule prý na hudbu reagovala jakýmsi zaduněním. Jindy se z ní linuly tak pronikavé zvuky, že vystrašily Terryho psy. Pokud ji někdo položil na podlahu, sama od sebe se kutálela sem a tam. V domě se navíc začaly záhadně otvírat a zavírat dveře.

Rodina se svým nálezem pochlubila místním novinám a brzy o něm psala celá Amerika. Dům Betzových na Fort George Island se ocitl v obležení zvědavců a reportérů, každý si chtěl magickou kouli prohlédnout na vlastní oči. Ufologové se radovali, že na Zemi dopadl předmět nepochybně patřící mimozemské civilizaci.

Zdaleka ne všem se ale podařilo kouli zkoumat. Betzovi byli velmi rychle unaveni náporem neustálých telefonátů a přestali komunikovat. Jedním z mála, kdo se tajemnému předmětu osobně podíval na zoubek, byl uznávaný astronom českého původu Josef Allen Hynek, který se proslavil výzkumem UFO. Koule ho ale zklamala. Došel k závěru, že byla vyrobena člověkem.

To samé tvrdili i odborníci z amerického námořnictva. "Když byla koule vystavena na polici, ani se nepohnula. Pohyb vykazovala jen na podlaze, což mohlo být způsobeno tím, že je dům Betzových starý a podlahy nerovné. Koule je téměř dokonale vybalancovaná, takže stačí drobná nerovnost povrchu, a začne se koulet či měnit směr," zněla zpráva.

V roce 2012 se ke kouli vrátil americký pořad Skeptoid, který ji označil za výrobek společnosti Bell & Howell. Koule do zpětných ventilů vyrobené touto společností prý vahou a velikostí nálezu Betzových přesně odpovídaly. V roce 1971 se jich několik dostalo k sochaři Jamesi Durling-Jonesovi, jenž sbíral vyřazený kov a dále ho zpracovával k tvorbě artefaktů. Durling-Jones vypověděl, že se mu během jeho cesty přes Fort George Island koule vykutálely ze střešní ohrádky auta a už je nenašel. Žádný důkaz pro toto tvrzení však nepřinesl.

Nikdo se dodnes nevyjádřil k podivným zvukům, které prý koule vydávala. Není ani známo, zda je slyšel i někdo jiný, než členové rodiny Betzových.