Kraken je důležitou součástí námořnických pověr a mýtů. Poprvé byl popsán v novověku na přelomu 18. a 19. století v cestopise Francesca Negriho a následně v dánsko-norských přírodovědných spisech. Jeho podoba je různá, ale nejzažitější je jeho podoba coby chobotnice (polypus) obrovské velikosti, která stahuje lodě na dno.

Kraken Victora Huga a Julese Verna

Velká chobotnice zabíjející lidi vstoupila do francouzské beletrie zejména díky pověsti světoznámého spisovatele Victora Huga, jenž ji ztotožnil s krakenem z legend. Z toho potom vyšel i další slavný spisovatel, Jules Verne, který dal krakenovi definitivní podobu obří chobotnice.

Legenda možná opravdu vznikla na základě pozorování obřích chobotnic, které mohou dorůstat délky 13-15 metrů.

Samotné slovo kraken se však objevilo v nepřímé souvislosti se štítovci, jež jsou v dílech jiných autorů nazýváni "krakeny". Klíčový je ale stále pojem ze skandinávské mytologie.

Chobotnice nebo medúza?

Obrovský mořský tvor dlouhý několik kilometrů požíral velryby a celé lodě. Měl obří chapadla a poprvé byl zmíněn v islandské sáze Örvar-Oddr ze 13. století. Tato legenda ale nyní ožila, protože vědci objevili fosilii, o níž se domnívají, že se vztahuje k tomuto mýtickému tvorovi.

Jedná se o pozůstatky mořského ještěra.

Co kdyby kraken existoval? Podívejte se zde:

Zdroj: Youtube

Tyto pozůstatky obsahovaly podivný obrazec, který vypadá, jako by jej podle vědců způsobil právě kraken. Nález mořského plaza má opět celou řadu těch, kdo v něj věří, stejně jako naprostých odpůrců.

Například profesor McMenamin, paleontolog z Massachusetts, uvedl nové fosilní nálezy, které podporují původní hypotézu, že oceánům kdysi dominovala obří chobotnice nebo medúza. Podle profesora uspořádání kostí a rozmístění znaků přísavek naznačuje, že plaz byl utopen nebo mu byl zlomen krk. Poté byl odnesen z místa, kde byl zabit, pravděpodobně do krakenova doupěte a pohozen, což vedlo ke vzniku hromady nalezených ostatků. Za jeho smrtí obřího plaza nemohl stát nikdo jiný než kraken.

Ichtyosaurus coby krakenova potrava či soupeř?

Pozůstatky kostí ichtyosaura, mořského plaza žijícího asi před 200 až 250 miliony let, byly nalezeny před deseti lety ve státním parku Berlin-Ichthyosaur v Nevadě. Způsob uspořádání kostí nemohl vzniknout přirozenou cestou. Odtud přichází teorie, že byl obří ještěr pravděpodobně kořistí mnohem většího predátora.

Kdyby tímto predátorem a zabijákem byla chobotnice, musela by být dlouhá až 20 metrů. Navíc pozůstatky obsahují i znaky přísavek, jež jsou tolik charakteristické právě pro chobotnice. Největší známé žijící druhy však dosahují maximálně délky člověka, ale rozhodně ne délky 30 m.

Kraken si ale stejně jako lochneska bude muset počkat na více důkazů.

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Kraken, www.ancient-origins.net