Mumie krásky z Loulanu byla objevena čínským archeologem Mu Sun-ingem před 42 lety coby 4000 let staré tělo, ale díky přirozenému suchu a slané pouštní půdě bylo zachováno nejen její tělo, ale i dalších zhruba 200 těl příslušníků stejné kultury. Tito doboví obchodníci, řečení tarimští lidé, žili v několika blízko sebe umístěných osadách podél obchodní cesty.

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Geneticko-politické čachry

Protože oblast, kde byly tarimské mumie nalezeny, je politicky nestabilní, čínská vláda považovala nález znepokojující natolik, že jej tajila. Právě v této oblasti jsou totiž četné spory mezi Číňany a turecky mluvícím muslimským národem zvaným Ujgurové. Ujgurové vypadají spíše evropsky než asijsky, tudíž sami zpochybňují představu, že čínská kultura vznikla téměř v izolaci od okolního světa. Právě genetická spojitosti s Evropany byla důvodem, proč byl nález dlouho držen pod pokličkou. Tarimská pánev je sice známa drsným klimatem, ale je bohatá na ropu, tudíž je v popředí politických zájmů.

Až daleko později byla domněnka o původu tarimských mumií skutečně potvrzena. V roce 1993 získal Victor Mair konečně od čínské vlády povolení odebrat 52 vzorků tkání ze záhadných mumií. Na poslední chvíli si to ale vládní úředníci rozmysleli a zabránili mu, aby se vzorky opustil zemi. Jenže jeho přítel mu nakonec 6 lahviček s DNA mumií podstrčil. Tak bylo v roce 1995 konečně potvrzeno, že mezi dávnými obyvateli čínské oblasti skutečně existují důkazy o evropském genetickém znaku. Profesor Victor Mair a genetik Paol Francalacci se shodli, že se v Číně mísili Mezopotámci, lidé údolí Indu, Evropy a mnoha dalších civilizací.

V Číně tedy byli Evropané nejméně o tisíc let dříve, než konvenční historie uvádí. Jaký je ale příběh princezny z Loulanu?

Rekonstrukce tváře krásné Kavkazanky

Video ukazuje neskutečně zachovalé tělo princezny, jejíž kavkazskou krásu odhaluje

Zdroj: Youtube

K zachování mumie zřejmě přispělo klima pod horkým pouštním pískem na poušti Taklamakan. Žena totiž byla pohřbena v otevřené rakvi. I proto mohl horký a suchý vzduch z pouště volně cirkulovat, takže tělo se přirozeně mumifikovalo. 4000 let stará mumie nebyla nijak vážně poškozena. Radikouhlíkové datování odhalilo, že mumie zřejmě pochází z doby bronzové. Ihned po objevení dívky z Loulanu archeologové pojali podezření, že se jedná o Kavkazanku. Dívka, jejíž tělo bylo perfektně přírodně zakonzervováno, měla spletené dlouhé zrzavé vlasy a vysoké lícní kosti. Po tisíce let zachované zrzavé vlasy naznačují indoevropské dědictví a vysoké lícní kosti a vysoko posazený nos poukazují na další souvislost se starověkou Evropou.

Odkud se dívka vzala?

I díky zrzavým vlasům se vědci začali pídit po původu krasavice. Jak se skutečně potvrdilo, Kavkazané zřejmě v Číně žili mnohem dříve, než jsme si mysleli. Historici a archeologové nyní přemýšlejí o vzájemném působení Evropanů a Asiatů před vybudováním Hedvábné stezky napříč Čínou. V letech 2007 a 2009 provedli čínští vědci další výzkum lulanské krásky, kdy bylo potvrzeno, že zrzavá krasavice sice měla skutečně kavkazského otce, ale její matka byla míšenka s východoasijskými geny.

Oděv krásky z Loulanu napovídá více o společnosti, kde princezna žila. Možná patřila k potulným obchodníkům s textilem a zřejmě i koženým zbožím, putujícím po taklamakanské poušti za obchodem. To dosvědčily i četné hrobové nálezy. Sama dívka byla pohřbena v oděvu utkaném z kožešin a chlupů a v kožených kozačkách, které byly vyrobeny s velkou zručností. Tito obchodníci byli popsáni jako lidé, kteří „převyšovali běžnou lidskou výšku, měli lněné vlasy a modré oči a při mluvení vydávali neurvalý druh hluku". Navíc se vyznačovali i tetovanou kůží, stejně jako měla pouštní mumie. I to dokazuje, že princezna z Loulanu přišla z Evropy.

Na video o blond mumiích se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Kráska z Loulanu byla tedy Evropanka. I následná pitva jejího těla odhalila téměř nepoškozené vnitřní orgány. Na základě nich byla stanoveno, že žena zemřela ve věku kolem 40 až 48 let na rakovinu plic. Navíc byly v jejích plicích nalezeny suchý prach a saze, což domněnku jen potvrdilo.

Tento archeologický nález tedy otevřel zcela nový příběh. Žena a její lidé byli pohřbeni ve starověké Číně, přestože byli zjevně běloši. Navíc i přes neznalost egyptských balzamovacích technik se díky krásce z Loulanu ukázalo, že Tarimská pánev je nejlepším pohřebištěm, kde těla zůstávají zachována díky přirozenému balzamovacímu účinku. Tarimské mumie jsou tak daleko zachovalejší než mumie ze starého Egypta.

Zdroje:

simple.wikipedia.org, www.history101.com, owlcation.com