Křen selský, jak zní jeho správný název, je oblíbená zelenina, a to zejména pro svou silně štiplavou chuť. Nastrouhaný křen se používá jako koření, které dodá jídlům pikantní, až pálivý tón. Obvykle je třeba ho konzumovat pouze v malých množstvích, protože je velmi dráždivý a spolehlivě vás rozslzí.

Těkavé oleje

Při krájení, mletí nebo strouhání křen uvolňuje enzymy, které dál uvolňují těkavé oleje, jenž jsou důvodem silné vůně chuti čerstvého křenu. Z nich je nejštiplavější hořčičný olej. Proto je vhodné tuhle zeleninu zpracovávat v prostoru, kde proudí vzduch, abyste se této látky zbytečně moc nenadýchali.

Spousta lidí miluje křenovou omáčku a spousta se jí obává právě kvůli dráždivosti křenu. K tomu stačí jediné, aby nebyla tak moc pikantní, zakápněte nastrouhaný křen octem nebo citronovou šťávou. Tak zastavíte enzymatický proces a tím i uvolňování těkavých olejů.

Lék i potravina

Už ve starověku se křen používal k jídlu i k léčení. Obsahuje totiž vápník, hořčík, mangan, draslík, zinek, vitamin B, C a vlákninu. Neméně důležitými složkami jsou i fytochemikálie, u kterých se předpokládá, že působí proti některým onemocněním. A pochopitelně nechybí ani antioxidanty a enzymy.

Tradičně se křen používá k uvolnění dýchacích cest a rozpouštění hlenu. Je tedy ideální proti nachlazení, chřipce, kašli apod. Studie naznačily, že fytochemické glukosinoláty a sinigrin mají chemopreventivní vlastnosti. Laicky řečeno, konzumace křenu přispívá ke zvýšení odolnosti těla vůči rakovině. Křen obsahuje 10x více glukosinolátů než brokolice, takže i když ho budete jíst jen málo, poskytne vám řadu benefitů.

Je to trochu paradox, ale přesto, že křen pálí, může napomoci ke snížení zánětu a bolesti. Těkavé oleje mohou za jeho antibakteriální vlastnosti, takže je dobrým pomocníkem proti bakteriím a mikrobům.

Štiplavá krása

Stačí se podívat na látky obsažené v křenu a je jasné, že vás nezbaví jenom rýmy či jiného virového onemocnění. Minerály a vitamíny přispívají k výživě vaší pokožky a pomáhají ji regenerovat. Stejně jako zázvor zvyšuje krevní oběh, díky čemuž je organismus správně okysličuje a dostává více živin. A to se projeví na krásně rozzářené pokožce.

Problematická pleť

Součástí křenového koktejlu je i zinek. Ten vykazuje protizánětlivé vlastnosti a pomáhá zmírnit různé otoky a zarudnutí pokožky. Jinými slovy, vzhledem k antimikrobiálnímu účinku pomáhá čistit pleť od akné, a to i díky zvýšenému průtoku krve, který odplavuje odpadní látky.

Dalším plus je i schopnost křenu zbavovat pleť odumřelých buněk. Za to mohou enzymy, které tento „odpad“ uvolňují z povrchu pokožky. Proto pak už stačí ji jenom správně omýt. Takto čistou pleť ocení zejména majitelky těch, které mají sklon k akné.

Pigmentové skvrny

Pokud se hodně opalujete, pravděpodobně se vám na pokožce objevují pigmentové skvrny. Pleť totiž reaguje na UV záření produkcí pigmentu melaninu, jelikož se tak chrání proti negativním účinkům slunečního záření.

Právě křen, jako dobrý zdroj vitaminu C, pomáhá omezovat nadprodukci kožního pigmentu. Vitamin C, jako silný antioxidant neutralizuje volné radikály, což pomáhá předcházet tvorbě tmavých skvrn.

Za druhé funguje jako inhibitor tyrosinázy, neboli enzymu potřebného k produkci melaninu. Jakmile dojde k jeho potlačení, zastaví se produkce melaninu a pigmentace se stává světlejší.

Křen proti stárnutí

Vitamin C jako antioxidant chrání pleť před poškozením volnými radikály, které zvyšují množství pigmentu v pokožce a také vrásky. Céčko totiž umí zvýšit produkci kolagenu v pleti, takže bude krásně hladká, vypjatá a rozzářená. To je přece fajn benefit za trochu štiplavého odéru...

Zdroje: kaneshon.com, dennishorseradish.com, vitalweb.cz