Chrámový komplex Vat Phou byl vystaven mezi 11. a 13. stoletím, avšak první důkazy o využívání místa k náboženským rituálům pocházejí už ze století pátého. Již tehdy zde stál chrám boha Šivy, který se stal základem budoucího rozsáhlého komplexu.

Posvátné místo odnepaměti

Khmerové si tuto lokalitu nevybrali náhodou. Na vrcholu přilehlé hory příroda vytvořila skalní útvar ve tvaru lingamu, posvátného Šivova atributu. Předpokládá se, že Khmerové vnímali Vat Phou jako ústřední bod své víry a poutníci si odtud odnášeli kameny, aby je položili k základům nových chrámů v jiných koutech země.

Ruiny kdysi ohromujících staveb si můžete prohlédnout ve videu:

Zdroj: Youtube

Jedním z nejzajímavějších artefaktů v komplexu je tzv. krokodýlí kámen, jenž pravděpodobně nebyl vytvořen Khmery, ale pochází buď ze staršího nebo naopak mladšího období. Protože se do otisku krokodýla perfektně vejde lidská postava, historikové spekulují, že sloužil jako obětiště.

Za krásu se platilo životem

Místní legendy tvrdí, že v době království Chenla mezi 1. a 6. stoletím n. l. kněží původního chrámu přinášeli duchům posvátné hory lidské oběti. Každý rok v čase, kdy začaly padat okvětní lístky keře frangipani, král Chenla usedal na chrámovou násep a modlil se k duchům hory, aby jeho lidu požehnali a poskytli mu v nadcházejícím roce ochranu. Na oplátku jim daroval životy dvou mladých, zpravidla nejkrásnějších děvčat. Dívky byly omámeny rýžovým vínem a hrozivým způsobem usmrceny.

Není přitom potvrzeno, že k rituálním vraždám skutečně docházelo na krokodýlím kameni. Lidské oběti jsou sice doloženy čínskými kronikami Sui ze 6. století, podle jejich autorů se však tyto krvavé rituály odehrávaly spíš na vrcholu hory u lingamu než přímo v chrámu.

Během 13. století Khmerové chrámový komplex Vat Phou opustili a místo bylo přeměněno v buddhistické centrum. Je možné, že krokodýlí kámen byl vytvořen až v tomto pozdějším období, na druhé straně by ale šlo o naprosto jedinečný objekt, jemuž se mezi ostatními buddhistickými památkami nic nepodobá. Krokodýlí kámen tedy zůstává záhadou a turistickou atrakcí, která láká do Vat Phou návštěvníky z celého světa.


Zdroje: www.atlasobscura.com, www.vatphou-champassak.com