I ve středověku měly kuchyně své místo. Ba co víc, vůbec nebyly špatné.

Jak vypadaly kuchyně ve středověku?

Kuchyně neboli místnosti, kde se vařilo a jedlo, mají svou historii i ve středověku. Pokud jste ale byli lidé, kteří nebyli movití a pocházeli z nižších vrstev, kuchyně jako místnost nebyla samostatná. Většinou šlo spíše o kuchyňský kout, jakýsi prostor umístěný mezi krbem a hlavním vchodem domu.

Rovnou zapomeňte na vymoženosti dnešní doby, jako jsou nejmodernější indukční desky nebo digestoř. Ve středověku se všechno vařilo na otevřeném ohni a tak byla kuchyně tmavým, mastným a dosti zakouřeným místem. 

Lidé z vyšších vrstev pak měli kuchyni jako samostatnou místnost. Ta se nacházela většinou v přízemí. Důvodem bylo separovat ostatní místnosti co nejvíce od otevřeného ohně a spousty nevítaného kouře.

Dokud se vařilo na otevřeném ohni, byla kuchyně umístěna uprostřed místnosti. S příchodem komínu se pak posunula směrem k jedné ze stěn. Kuchyně byly místem, kde se nejen vařilo, ale často také jedlo. Ne všichni měli velké domy a dostatek potřebného místa.

Jiné to pak bylo na zámcích. Tam kuchyně zabíraly velkou část přízemí. Zámecké kuchyně měly několik velkých krbů a pecí, aby pojaly všechno jídlo, které se tam připravovalo. Zámecké kuchyně byly proslulé tím, že se v nich často připravovaly velké kusy masa, peklo se hodně zákusků a všeho, na co měl pán zrovna chuť. 

Disponovaly ohništem velkým jako člověk, máselnicí, stáčírnou, spíží a nejrůznějšími sklady. Máselnice pak sloužla jako úschovna sudů s pivem, ve stáčírně se skladovaly lahve s vínem a sklad byl plný trvanlivých potravin.

Černé a překvapivě chytře zařízené, mohli bychom se učit

Kuchyně byly koncipovány tak, aby se v nich našlo vše potřebné. Často měly černou barvu, aby na nich saze od ohně nebyly vidět. K dispozici zde bylo veškeré náčiní, které personál k vaření potřeboval. 

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Zajímavostí také je, že vaření nebylo jediným způsobem přípravy jídla. Oblíbenými způsoby bylo pečení, uzení nebo pečení na rožni. Jak je vidět, od středověkých kuchařů bychom se mohli mnohé naučit.

Zámecké středověké kuchyně jely naplno. U ohniště neustále stáli rožniči, aby na dlouhých kovových tyčích hlídali pečeni nebo kýtu.

Zdroje:

www.hrady.cz

www.quora.com

www.encyclopedia.com