Vyřešení hádanky vyžaduje zasvěcení do děje.

Shakespearův Kupec benátský

Děj Shakespearovy komedie (s dramatickými prvky, jak to už tak u něj bývá) se odehrává v 16. století v Benátkách. V té době zde Židy utlačují křesťané. Samotný příběh začíná tím, že Bassanio je zamilovaný do Porcie a chce se ucházet o její ruku. Je však velmi chudý, proto ví, že nemá naději na úspěch. Proto požádá dobrého přítele Antonia, aby mu peníze půjčil. Antonio je sice bohatý, ale všechno jeho jmění je na lodích a nic u sebe nemá. Protože však chce příteli pomoct, půjčí si sám Antonio od Žida Shylocka. Žid mu bezúročně půjčí pod podmínkou, že pokud peníze nevrátí včas, může si Shylock z jeho těla vyříznout jednu libru masa.

Bassanio tedy odjíždí za Porcií, kde musí ze tří rakví vybrat tu správnou, která skrývá Porciin portrét. Porcie si přeje, aby Bassanio zvolil tu správnou rakev, ale nesmí mu poradit, protože tak zněla závěť jejího otce.

Jenže, jak zvolit? Které rakev je ta pravá?

Jaká je hádanka muže v rakvi?

Portiin otec vymyslel plán losování tří rakví proto, aby ochránil svou dceru před sňatkem s povrchním mužem, který ji hledá jen kvůli jejímu bohatství a kráse. Snaží se tak zajistit, že její ruku získá důstojný nápadník.

Loterie je vymyšlena tak, aby odhalila a vyloučila chamtivé, materialistické muže. Portiin otec věděl, že o ruku jeho dcery bude usilovat mnoho vhodných starých mládenců, a navrhl loterii, aby prověřil jejich hodnoty.

Na interpretaci Kupce benátského od Martina Hilského se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Zlato, stříbro a olovo

Při zkoušce jsou nápadníkům předloženy tři truhly: ze zlata, ze stříbra a z olova. Pokud si nápadník vybere správnou truhlu, získá Portiinu ruku.

Zlatá truhla je symbolem chamtivosti a materialistických a povrchních lidí, kteří si cení povrchu před obsahem.

Stříbro, ačkoli je stále drahé, není tak luxusní jako zlato. Stříbrná rakev symbolizuje opatrnější chamtivost. Jsou to lidé, kteří ve snaze splnit si své sny dělají kompromisy - chtějí jít za zlatem, ale nedosáhnou ho.

Olověná rakev je nakonec správnou volbou. Uvnitř je obyčejná, ale skrývá vnitřní poklad. Představuje samotnou Portii, která možná jednoho dne zestárne a bude obyčejná, ale uvnitř je krásná a cenná. Nápis na olověné truhle také říká: "Kdo si mě vybere, musí dát a riskovat vše, co má," což platí i v manželství.

Uspěli byste?

Zde je hádanka o muži v rakvi.

Nad mrtvým tělem v rakvi stojí muž, přichází další muž a ptá se, kdo je v rakvi.

První muž odpoví: Bratry a sestry nemám, ale tento muž je synem mého otce.

Kdo je v rakvi?

Pokuste se odpovědět.

Pokud se vám to nepovedlo, budiž vám útěchou, že Bassanio po rozmýšlení zvolí správnou rakev. Smí se proto se svou Porcií oženit.

Ač Portiin otec plánoval oklamat nápadníky tím, že je zmátl zlatými a stříbrnými truhlami, hledač štěstí Bassanio je ironií osudu schopen rozluštit záhadu rakví. Portia se tak provdá za muže svých snů.

Přestože Bassaniovým záměrem bylo skutečně získat Portiino bohatství, ukázal se jako opravdový a hodný nápadník.

Zdroje:

www.enotes.com, www.theclassroom.com, cs.wikipedia.org