Američtí policisté dopadli muže podezřelého ze spáchání 12 vražd a 45 znásilnění ze 70. a 80. let. Případ „Zabijáka ze zlatého státu“, jak média přezdívala úchylnému vrahovi z Kalifornie, patřil dlouhá léta k největším záhadám americké kriminalistiky.

Agentura Reuters oznámila, že vinu nyní 72letého Josepha Jamese DeAngela dokazuje analýza DNA. Zločiny, včetně asi 120 případů vloupání, z nichž je obžalován, páchal jako uniformovaný policista.

Podle policejních expertů, kteří se podíleli na vyšetřování, těžil J. J. DeAngelo ze své pozice policisty například tím, že zneužíval přístup k utajeným informacím o vyšetřování případu, což v době zločinů zavedlo kriminalisty do slepé uličky. Vyšetřovatelé nicméně věděli, že všechny zločiny mají jednoho viníka, jehož vzorky DNA byly nalezeny na místech činů.

Na stopu narazili na komerčních genealogických webových stránkách, které slouží pro vyhledávání příbuzných a rodokmenu. K vrahovi se dostali přes DNA jeho dospělých synů. Nakonec se jim před týdnem podařilo odebrat dva vzorky DNA z věcí, které vyhodil do popelnice.

„Více než 40 let čekal nespočet obětí na spravedlnost. Odpověď byla celou tu dobu zde v Sacramentu. Našli jsme ji v DNA,“ řekla prokurátorka Anne Marie Schubertová.

„Mám ohromnou radost, až jsem se rozplakala,“ řekla televizní stanici CNN žena, která se stala v říjnu 1976 první obětí sexuálního útoku násilníka v policejní uniformě.

Odhalení masového zabijáka po více než 40 letech se ve Spojených státech stalo mediální senzací a debatovalo se o něm i v Kongresu. Američané, kteří tak milují happy endy, mají zase o důvod víc věřit, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě.