V roce 1993 byla na náhorní plošině Ukok objevena starověká hrobka.

Potetovaná kráska z ledového hrobu zamotala vědcům hlavu

Objevila ji ruská archeoložka Natalja Polosmaková se svým týmem v ruském pohoří Altaj nedaleko hranic s Čínou.

Hrobka byla naplněna ledem. Když archeologové led opatrně rozpustili, spatřili mumii významné osoby. Ta byla pohřbena se šesti koňmi v plných postrojích. Uvnitř rakve se pak nacházelo tělo mladé ženy. Ba co víc, bylo v naprosto úžasném stavu. Dokonce jí na kůži bylo zřetelně vidět i tetování.

Pro více informací pak archeologové převezli tělo do Novosibirska, aby provedli potřebný výzkum. Mezi obyvateli Altaje to však vyvolalo pobouření. Ti stále věří, že "princezna z Ukokské plošiny", nebo "sibiřská ledová panna", je mystickou strážkyní Altaje a ochránkyní před zlými silami. Místní obyvatelé tvrdili, že "princezna" je praotcem altajského lidu a musí být vrácena na místo svého pohřbu. Tj. na místo, kde byla nalezena.

Tělo ženy, pečlivě nabalzamované pomocí rašeliny a kůry, leželo na boku. Záhadná krásna tak vypadala, jako by právě usnula.

Je skutečně nádherná

Byla mladá, vlasy měla vyholené, ale na hlavě měla paruku a vysoký klobouk. Byla vysoká 167 cm. Na její bledé kůži zůstalo několik tetování v podobě kmenových zvířat, jako stvoření s rohy, jež se vyvinuly do rostlinných tvarů. Uložena byla ve velké prostorné rakvi, kde se nacházela i 90 cm dlouhá plstěná čelenka. Na sobě měla také dlouhou vlněnou sukni s červenými a bílými pruhy a bílé plstěné punčochy.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Dívka patřící ke kultuře Pazyryk byla skutečně nádherná. Její lid v altajských horách žil v 6. až 3. století př. n. l.

Zachování její krásy vědci připisují faktu, že většina pohřebních míst byla v této oblasti zatopena. Vlivem nízké teploty pak zamrzla a organické pozůstatky se tak zachovaly téměř nedotčené.

Balzamované tělo bylo dle odhadů pohřbeno zhruba tři měsíce po smrti. I v tuto dobu hrála tajemná žena v životě svého kmene významnou roli. Byla například posazena na některá křesla, což dokazují stopy na jejím těle. Složitý, časově náročný obřad balzamování je pak známkou mimořádného postavení.

Zdroje:

www.historicmysteries.com

en.wikipedia.org

mummipedia.fandom.com