Říká se mu Brinikla a jak se zdá, má větší sílu, než si myslíme.

Vědci poprvé zachytili „Ledový prst smrti“

Brinikla je prstovitý útvar, který roste pod mořským ledem. Proces vzniku tohoto "ledového prstu smrti", jak mu sami vědci přezdívají, se nyní konečně podařilo zachytit na kameru.

Ačkoli jsou brinikly známy již od 60. let 20. století, jen zřídkakdy se je podaří zachytit a pozorovat v reálném čase.

Tento jev se totiž vyskytuje pouze v polárních oblastech Země a navíc za zcela specifických podmínek. Ke své existenci totiž potřebuje bloky plovoucího mořského ledu.

Brinikly jsou nadpozemské prstovité útvary, které se z plovoucího mořského ledu snášejí do mrazivých antarktických vod. V reálném čase je však velmi těžké je zachytit a jen málo představitelné, aby to bylo na kameru. To se však nyní konečně povedlo.

Důvodem této obtížnosti je fakt, že se led na hladině oceánů skládá ze dvou prvků. Tím se také odlišuje od zmrzlé sladké vody.

Krystaly ledu jsou relativně čisté, protože voda během procesu mrznutí vyloučí většinu soli. Zbývající slaná voda zůstává díky snížené teplotě mrznutí tekutá a vytváří v porézním ledovém bloku vysoce slané solné kanálky.

Zmrazí vše živé, co mu stojí v cestě

Když tento mořský led praskne, vznikne solanka, která vypouští slanou vodu do otevřených oceánů. Protože je solanka těžší než okolní voda, klesá na dno oceánu a zároveň zmrazuje relativně sladkou vodu, se kterou přichází do styku. Tento proces umožňuje solance růst směrem dolů.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Občas se může stát, že solanka dosáhne mořského dna. Jak roste, chytá kolem sebe různé živočichy žijící na dně, jako jsou mořští ježci a hvězdice. Zmrazí tak vše, co jí stojí v cestě.

Je tak velkým posunem, že se vědcům konečně podařilo ledový prst smrti zachytit na kameru. Pomocí časosběrných kamer tak odborníci zaznamenali, jak se slaná voda vylučuje z mořského ledu a následně potápí.

Teplota této klesající solanky, která byla hluboko pod 0 °C, způsobila, že voda kolem ní zmrzla v ledovém plášti.

V místě, kde se takzvaná "solanka" setkala s mořským dnem, se vytvořila ledová síť, která zmrazila vše, čeho se dotkla, včetně mořských ježků a hvězdic.

Neobvyklý jev poprvé natočili kameramani Hugh Miller a Doug Anderson. Vědecké zkoumání briniklů je sice teprve v počátcích, ale fakt, že vůbec poprvé máme k dispozici videozáznam vývoje těchto záhadných ledových prstů smrti, znamená pro vědu podmořského dna poměrně velký posun.


Zdroje:

earthlymission.com

www.indiatimes.com

bigthink.com