O tzv. Lemminkäinenově pokladě se poprvé zmínil švédsky mluvící finský průvodce, herec, mytolog a excentrik Ior Bock v roce 1984, který na základě dopisu od své zemřelé matky tvrdil, že jeho rodina patří mezi nejstarší ve Skandinávii a on sám je přímým potomkem bájného Lemminkäinena, výrazné postavy z finské mytologie, jež vystupuje v eposu Kalevala.

Zdroj: Youtube

Lemminkäinen byl popisován jako pohledný rusovlasý válečník a arogantní sukničkář. V mnoha příbězích byl zabit, rozřezán a jeho kusy vhozeny do řeky smrti v říši mrtvých-Tuonele. Když se o smrti svého syna dozvěděla jeho matka, sestoupila do podsvětí a měděnými hráběmi získala části těla, které spojila pomocí kouzelného medu.

Lemminkäinenův poklad

Bock oznámil, že jeskyně na jeho pozemku byla původně legendárním chrámem, jež byl vytvořen za účelem uchování pokladu, pocházejícího ze starověkého pohanského Finska. Poslední uložení artefaktů mělo proběhnout v roce 987 našeho letopočtu. Poté byl vchod do jeskyně zapečetěn obrovskými kamennými deskami, aby bylo bohatství ochráněno před invazí švédských a švýcarských armád.

Součástí pokladu má být 50 tisíc drahokamů, mezi nimiž nechybí rubíny, smaragdy, safíry či diamanty, sochy v životní velikosti z 18karátového zlata, šperky, vzácné listiny a další památky. Vše v hodnotě asi 450 miliard korun.

Skupina hledačů pokladů, která si říká Chrámová dvanáctka, po těchto cennostech pátrá již od roku 1987. Na místo se každé léto sjíždí nadšenci z Norska, Ruska, Nizozemí, Německa či Austrálie, aby pracovali v šestihodinových směnách, sedm dní v týdnu. Do dnešní doby odstranili 400 tun sedimentu. Na začátku sezóny zároveň musí odčerpat 1,5 milionu litrů vody.

Největší poklad na světě

Nyní spisovatel a historik Carl Borgen tvrdí, že Chrámová dvanáctka je pokladu již na dosah. „Podařilo se nám odsunout několik gigantických žulových bloků, kterými byl zatarasen vstup do jeskyně. Zároveň se pracuje na odstranění menších kamenů a usazenin."

Zdroj: Youtube

Ior Bock, jež byl v roce 2010 zavražděn svým osobním asistentem, uváděl, že vchod do chrámu se nachází 45,72 m od ústí jeskyně a je 15,24 m pod povrchem. „Čísla sedí. Nyní se v táboře mluví o tom, že jsme jen krůček od zásadního průlomu," říká Borgen. Nové průzkumné práce Chrámové dvanáctky začaly letos v květnu.

Zdroj:

www.carlborgen.com, www.en.wikipedia.org, www.ancient-origins.net, www.timesnownews.com