„Slyšela jsem, že v posledních letech antisemitismus opět zesiluje, a to i mezi komunisty. Bylo by špatné skrýt tuto skutečnost před masami,“ napsala dále. V té době totiž Stalin rozjel násilnou diskriminační kampaň proti židovským občanům. Šlo o promyšlený útok hlavně na židovské intelektuály. Vyčítán jim byl jejich kosmopolitismus a židovský nacionalismus. Tito vzdělaní lidé se stali obětmi vražd nebo vykonstruovaných procesů. Fakt o tom, že Lenin měl židovské předky se ale na veřejnost nedostal. Podle kurátorky výstavy Taťány Koloskové Stalin ignoroval Anninu žádost a řekl jí, aby o tomto dopisu mlčela. (Zdroj: www.jpost.com)

„Pocházel z chudé židovské rodiny a byl podle křestního listu synem Mojžíše Blanka původem ze (západoukrajinského) Žitomiru," napsala Uljanovová. „Konvertoval ke křesťanství, aby unikl pronásledování a měl přístup k vysokoškolskému vzdělání. Vladimír Iljič měl vždy o Židech vysoké mínění. Je mi líto, že okolnosti našeho původu, které jsem předtím tušila, nebyly známy za jeho života," dodala.

To, že výstava odtajnila dopis po téměř osmdesáti letech, vyvolalo mezi Rusy rozruch. „Tento fascinující souhrn informací získaný z odtajněných souborů KGB není v zemi, kde byl antisemitismus po celá desetiletí uznávanou státní doktrínou, drobným detailem," píše deník Time. „Je totiž všeobecně známo, že mimo procesů ve třicátých letech chtěl Stalin před svou smrtí v roce 1953 poslat celé židovské obyvatelstvo žijící v Sovětském svazu do koncentračních táborů na Sibiři."

Odtajněný dopis otevřel debatu o tom, že Lenin by měl být zbaven svého kultu a konečně pohřben. (Zdroj: content.time.com)