30. října roku 1975 mířil stroj společnosti Inex Adria Aviopromet z jugoslávského letoviska Tivat na ruzyňské letiště v Praze. Po celý let byla obloha jasná, nad českým územím se ale viditelnost výrazně snížila. Řídící věž v Ruzyni nejprve pilotům oznámila, že jsou přistávací dráhy uzavřeny a letoun musí vyčkat nad Prahou nebo let divertovat. Za dvě minuty poté přistávání povolila.

Je možné, že tato komunikace piloty zmátla; jak se totiž ukázalo při pozdějším vyšetřování, ani jeden z nich zřejmě nevěnoval pozornost výškoměru. Letadlo kleslo 550 m pod výšku povolenou řídící věží a podvozkem zavadilo o zídku v zahrádkářské kolonii ležící 8 km od přistávací dráhy. Piloti se v poslední chvíli pokusili letadlo zvednout, ale bylo pozdě.

Letadlo při dopadu zdemolovalo sedm chatek a rozpadlo se na kusy. "Upadl předek i s posádkou, trup jel dál po zemi, ryl do země, upadla křídla, podlaha se sedačkama se začala rolovat, jako kdybyste otevírali olejovky," popsal osud letounu řidič pražské záchranky Bedřich Procházka, který tenkrát na místě zasahoval.

Dodnes má před očima hrůzná zranění, která se běžně ve zdravotnictví nevidí: otevřenou frakturu pánve, utrhané končetiny, hlavu oddělenou od trupu.

Jako zázrakem však 40 cestujících nehodu přežilo, zachránila se i jedna letuška. Ze 120 lidí na palubě tedy vyvázla živá celá třetina.

"Motory více zahučely, následoval náraz, hluk. Zavřela jsem oči a po chvilce bylo ticho. Bolest jsem necítila. Říkala jsem si, já žiju,“ popsala vyšetřovatelům paní Františka, které bylo v době neštěstí 58 let. Po nárazu zůstala připoutaná na sedačce a plechy se okolo ní zabalily do tvaru jakéhosi kornoutu, který ji vlastně ochránil před dopadem ostrých předmětů.

Neštěstí v Suchdole se zapsalo do dějin jako nejtragičtější letecká havárie na českém území. Proslula ale také díky neskutečně rychlé záchranářské akci: zdravotníci dokázali odvézt všechny zraněné do pražských nemocnic během 40 minut od přijetí hlášení. Tento příkladný zásah poté inspiroval autory televizního seriálu Sanitka, kteří suchdolské neštěstí připomněli v posledním díle.