Za posledních 150 let se průměrná výška lidí v průmyslových zemích zvýšila přibližně o 10 centimetrů. Může za to množství potravy a náš pohodlný životní styl. Vědci však tvrdí, že se tento trend bude zpomalovat, protože nemáme dostatečnou genetickou výbavu. Jistí si ale 100% nejsou.

Dr. Alan Kwan, který má Ph.D. ve výpočetní genomice z Washingtonské univerzity věří, že lidé budou mít větší hlavu, aby pojala větší mozek. Nepředpokládá však, že budeme vypadat tak, jak sci-fi filmy zobrazují mimozemšťany. „Stále bude platit pravidlo životaschopné lidské biologie, člověk za 20 000 let by nám dnes připadal jako obyčejný člověk, na němž bychom si ale všimli vyššího a výraznějšího čela," říká Kwan.

Předpokládá, že lidé budou mít také poměrově větší oči, než je tomu dnes. Bude to díky cestám do vesmíru a životu ve vesmírných koloniích. Kwan si myslí, že budeme potřebovat větší oči, abychom viděli i v temnějších prostředích nacházejících se dále od Slunce. Také zdůrazňuje, že budeme obohaceni o více pigmentovanou kůži, která pomůže zmírnit dopad škodlivého UV záření. (Zdroj: www.messagetoeagle.com)

Jak budou vypadat porody, kdy matky budou muset "vytlačit" dítě s větší mozkovnou, se doktor ale nezmiňuje.

Dalším možným scénářem je, že se lidé budou podobat ptákům. Podle Dr. Garetha Frasera ze Sheffieldské univerzity budou mít budoucí lidé místo zubů zobáky. Dr. Fraser zdůrazňuje, že zobák by byl „robustnější a praktičtější“ než zuby, jelikož by se nekazil, neštípal, ani nevypadával. Doktor tvrdí, že s naším stravováním a větší délkou života jen dvě sady zubů za život nebudou stačit. Věří, že nakonec se podaří určit buňky odpovědné za růst nových zubů u jiných zvířat, a ty pak pomohou stimulovat podobné buňky v lidských ústech k vytvoření více sad zubů. (Zdroj: www.messagetoeagle.com)

Tyto předpoklady můžeme považovat za sympatické. Kdo by nechtěl mít velké oči jako panenka, výšku jako modelka a krásné zuby po celý život? Technologická společnost Toll Free Forwarding ale vytvořila model Mindy, která má poukázat na vývoj lidského těla, jež ovlivňují technologie a používání smartphonů, notebooků a dalších vymožeností moderní doby. Mindy rozhodně není žádná krasavice.

Typické uživatelské návyky a hodiny sezení u počítače mají vliv na to, jak přizpůsobujeme naši polohu těla. Caleb Back, odborník na zdraví a wellness v Maple Holistics upozorňuje, že „několikahodinové trávení s pohledem dolů na váš telefon napíná krk a vyvede páteř z rovnováhy. V důsledku toho musejí svaly na krku vynaložit velké úsilí na podporu hlavy. Sezení před počítačem také znamená, že trup je vytažen před boky, místo aby byl zarovnán s pánví." Proto se Mindina záda a krk zaoblují a vytvářejí ji hrb.

Bližší pohled na Mindino rameno odhaluje dvě významné anatomické změny, které jsou přímo způsobeny použitím jednoho konkrétního technologického zařízení - smartphonu. Dr. Nikola Djordjevic z Med Alert Help to vysvětluje blíže: „Způsob, jakým držíme telefony, může v určitých kontaktních bodech způsobit napětí - které zapříčiní tzv. „textový dráp“, nazývající se syndrom loketního tunelu.“ Druhou změnou je 90ti stupňový loket, známý také jako „loket smartphonu“. Tento jev je způsoben typickým umístěním paže při držení a používání chytrých telefonů. Dlouhodobě může způsobit necitlivost nebo pocit brnění v prstenci a malíčcích, bolest předloktí a slabost v rukou.

V roce 2011 klasifikovala Světová zdravotnická organizace záření z chytrých telefonů jako „pro člověka pravděpodobně karcinogenní “ a řada dlouhodobých studií se snažila tento předpoklad dokázat. Poté, co studie z roku 2018 naznačila, že záření smartphonů může ovlivnit výkon paměti, vyvstaly otázky ohledně jeho dopadu i na jiné kognitivní oblasti. Vzhledem k tomuto faktu si Mindy vytvořila o něco silnější lebku, aby ji před zářením chránila.

Poslední evoluční změna na Mindy je asi nejpodivnější. Kasun Ratnayak z Toledské univerzity navrhl radikální pomoc, která by mohla omezit množství škodlivého světla z monitorů, jemuž jsou naše oči vystaveny: „Lidé si mohou vyvinout vnitřní víčko, jež by zabránilo nadměrnému světlu. Je také možné, že čočka se vyvine tak, že bude blokovat modré světlo, ale ne další s vysokou vlnovou délkou, jako jsou světlo zelené, žluté nebo červené. (Zdroj: tollfreeforwarding.com)