1. srpna 1943 se Lidija nevrátila na svou základnu v Krasnyim Luchu. Vzlétla už počtvrté a byla asi unavená. Nevšimla si totiž Messerschmittů 109, které doprovázely německé bombardéry. Dva z nich na ni zaútočily a po Lidiji se najednou slehla zem.

Sovětský pilot Ivan Borisenko ji naposledy viděl mezerou v oblacích. Když ji pak hledal, nic nenašel. Neviděl ani žádný padák nebo výbuch. Litvjakové bylo jednadvacet let a sovětské úřady měly podezření, že mohla být zajata.

Seržantka Inna Pasportnikova, mechanička Litvjakové a její věrná kamarádka se ale rozhodla, že tento předpoklad vyvrátí. Chtěla, aby pilotka dostala navržený titul hrdiny Sovětského svazu. Nezvěstní zajatci nebo vojáci se totiž považovali za dezertéry a zrádce. Bylo nezbytné mít ostatky a hrob. 36 let tak, společně s rodinou Lidije, pročesávala detektorem kovů oblast předpokládané nehody.

V roce 1979, po odhalení více než 90 míst jiných havárií, pátrači zjistili, že neidentifikovaná pilotka byla pohřbena ve vesnici Dmitrovka. Byla vytvořena zvláštní komise pro prohlídku exhumovaného těla, která dospěla k závěru, že jde o pozůstatky odvážné pilotky. (Zdroj: en.wikipedia.org)

Tato oficiální verze však byla několikrát zpochybněna. Stíhací pilot jménem Vladimir Lavrinenkov prý viděl Lidiji v zajateckém táboře. Ručně psaná poznámka Aleksandra Gridneva, druhého velícího důstojníka 586. stíhacího pluku, uloženého v archivu vzdušných sil Monino, uvádí, že Litvjaková byla vyslechnuta v německém rádiu po jejím nouzovém přistání.

„Během setkání v San Diegu v roce 2005 mi Ekaterina Polunina, hlavní mechanička a archivářka 586. stíhacího pluku, ve kterém Litvjaková původně sloužila, řekla, že údajné tělo ve společném hrobě poblíž Dmitrovky nebylo nikdy exhumováno a neexistuje absolutně žádný důkaz, že by tam byla pohřbena," píše historička Kazimiera J. Cottam. (Zdroj: www.wikiwand.com)

Gian Piero Milanetti, autor knihy o sovětských pilotkách píše, že Litvjaková seskočila padákem. Ruský letecký historik Anatoly Plyac, bývalý major KGB, mu navíc řekl, že přežila a dostala se do zajetí. Třešničku na dortu všem historkám dodalo televizní vysílání ruské televize ze Švýcarska, v němž reportér představil bývalou sovětskou pilotku z druhé světové války, matku tří dětí, jež byla dvakrát zraněna a od války pobývala v zahraničí.

Ačkoli rodné jméno ženy nebylo uvedeno, Nina Raspopova, veteránka 46. tamanského gardového nočního bombardovacího pluku uvedla, že se určitě jedná o Lidiji Litvjakovou. (Zdroj: web.archive.org)

Geniální pilotka by v srpnu tohoto roku měla oslavit sto let. Tajemství „Bílé růže Stalingradu" ale asi nikdy nebude odhaleno.