Hvězdy explodující v supernovách tak rozptylují vápník po celém vesmíru. A v množství, které si jen stěží dovedeme představit.

Amatér pozoroval vesmír

Ačkoliv je známo, že při explozích a následném splynutí hvězd vznikají prvky jako zlato a platina, vznik vápníku byl dosud velkou neznámou. Vědci tak dlouho zápasili s tím, jak je možné, že jsou supernovy na vápník bohaté a jejich povaha a mechanismus vzniku vápníku tak zůstávaly po desetiletí záhadou. Na kloub však tomu přišel amatrér.

Právě ten si všiml při pozorování hvězd jasného výbuchu. Následující den pak spatřil v záběru jasnou oranžovou tečku, která tam předtím nebyla. Podělil se tak o svůj poznatek s místní astronomickou komunitou a zpráva o možné supernově se šířila jak lavina. Jako mávnutím kouzelného proutku se vytvořil tým profesionálních vědců, kteří se zabývali akcí této hvězdy.

Tu se jim podařilo zastihnout pouhých pár hodin po výbuchu. A právě to pak poskytlo nebývalý pohled na život hvězdy a její konečnou explozi.

Jeho objev dovedl k šokujícímu poznatku o lidském těle

Vědci zjistili, že vápník pocházející z hvězd a supernov, je vytvořený pomalým spalováním helia. K tomu dochází po celou dobu života hvězdy. Pokud však dojde k výbuchu, zejména supernovy dokáží vyprodukovat jeho obrovské množství během několika málo sekund.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Nové poznatky odhalily, že supernova bohatá na vápník je kompaktní hvězda, která se v závěrečné fázi svého života zbavuje vnější vrstvy plynu. Když hvězda exploduje, její hmota se srazí s uvolněným materiálem v této vnější slupce a vyzařuje jasné rentgenové záření. Celková exploze způsobuje intenzivně vysoké teploty a vysoký tlak, což je hnací silou chemické reakce, při níž vzniká vápník, který známe.

"Těchto událostí je tak málo, že jsme nikdy nevěděli, co způsobilo vznik supernov bohatých na vápník," uvedl ve svém prohlášení Wynn Jacobson-Galan, postgraduální student prvního ročníku Northwesternské univerzity, který studii vedl.

"Pozorováním toho, co tato hvězda dělala v posledním měsíci před svým kritickým, bouřlivým koncem, jsme nahlédli do dosud neprozkoumaného místa a otevřeli nové možnosti studia v rámci vědy o přechodných jevech."

Jejich zjištění naznačují, že hvězdy zodpovědné za tyto exploze musí procházet nějakým druhem transformace, k níž dochází také v lidském těle. Vápník uložený v kostech tak může vznikat stejným způsobem, jakým se tvoří explozí supernov.

Zdroje:

futurism.com

edition.cnn.com

www.wvlt.tv