Když byl v Číně v létě 2018 objeven nový druh dinosaura, vědci z Čínské akademie věd a UCL se nemohli dostatečně radovat - našli totiž zároveň nejstarší druh neosauropodů na světě. Jejich jedinečný objev dostal název „úžasný drak z Lingwu“. A vědci doufají, že pomůže získat další chybějící informace v řetězci evoluce. Výzkum byl financován National Geographic.

Zdroj: Youtube

Autoři zprávy, která byla zveřejněna v Nature Communications, uvedli, že překvapivá zjištění o drakovi mohou znamenat, že najdeme i fosilie jiných dinosaurů nebo zvířat, u kterých bychom před 180 miliony let neočekávali, že budou žít v Číně.

Diplodokoidi zde byli ještě před rozdělením Pangey

V Asii nám chyběly nálezy z této doby. Fosilie z druhu diplodocoidu by nám mohly pomoci pochopit, jak se dinosauři a další zvířata vyvíjela a rozptylovala ve starověkém superkontinentu Pangea.

Vědci se totiž dříve domnívali, že diplodokoidi a další typy sauropodů v Číně zcela chybějí. Měli za to, že v době asi před 160 miliony let, kdy se diplodokoidi vyvinuli, se východní Asie již oddělila od zbytku Pangey. Toto rozdělení zjevně izolovalo zvířata, která již byla na pevnině, a bránila diplodokoidům, aby se tam dostali.

V Asii nalezené fosilie jsou však o celých 15 milionů let starší než jacíkoli dříve nalezení diplodokoidi, což by mohlo znamenat, že se diplodokoidi dostali do východní Asie dlouho předtím, než byla oddělena od Pangey.

Gigantičtí sauropodi

Mezi sauropody patří některá z největších zvířat, která kdy chodila po Zemi, stejně jako třeba i Diplodocus a Apatosaurus. Nový druh čínského sauropoda byl pojmenován Lingwulong shenqi – „úžasný drak z Lingwu“ – podle názvu města v severní Číně.

Úžasný drak z Lingwu

Mezinárodní skupina vědců z Čínské akademie věd, lodýnské Imperial College, UCL a Londýnského muzea přírodní historie odhalili částečné lebky, obratle, ramena a žebra sedmi až deseti sauropodů, od mláďat po dospělé. Domnívají se, že se pravděpodobně jednalo o rodinné stádo, které zahynulo na začátku období střední jury, tedy před 174 miliony let.

Z kosterních pozůstatků pak vytvořili složený obraz toho, jak by zvíře vypadalo ve skutečnosti.

A dostali sauropoda s krátkým krkem. Ačkoli někteří sauropodi dosahovali délky 20 až 30 metrů, tento nový druh nebyl tak velký, na délku měřil „pouze“15 metrů.

Odkud „rodinka“ do Asie přišla?

Dr. Philip Mannion z Imperial's Department of Earth Science and Engineering řekl, že objev draka z Ling-Wu byl dvojnásob neočekávaný: „Nejenže je Lingwulong nejstarším členem této skupiny, ale je vůbec prvním z Asie. Až dosud jsme si mysleli že se neosauropodi do Asie nedostali během jury.“

Zdroj: Youtube

Ačkoli však Lingwulong otevírá možnost, že tato skupina pochází z Asie, současné poznatky naznačují, že se tato skupina mohla do Asie dostat i odjinud. Odkud však zatím není známo, jelikož předkové draka jsou zatím stále neobjeveni.

Vědci proto pokračují v hledání míst okolo Lingwu a přilehlých oblastech a snaží se nalézt další neobjevené dinosaury a savce. Doufají, že se jim tak podaří najít skutečný vztah mezi Pangeou a východní Asií.

Zdroje: www.imperial.ac.uk, www.newsweek.com, cosmosmagazine.com, www.dailymail.co.uk