Asi metr a půl dlouhý, černě se lesknoucí červ, který má růžový masitý přívěsek, vypadá jako vnitřnosti mimozemšťana ze špatného hororu. Ve skutečnosti je to obří lodní červ.

Vědci potvrdili existenci legendárního červa

Živý tvor tohoto druhu nebyl nikdy předtím popsán. A to přesto, že se o jeho existenci ví již více než 200 let díky fosiliím trubic velikosti větší než baseballová pálka, které tvora obalují.

"Přestože lidé věděli, že tito živočichové existují, nevěděli o nich ty nejjednodušší věci," řekl Dan Distel z mořského vědeckého centra Northeastern University a spoluautor studie publikované v časopise PNAS. "Byl to velmi záhadný organismus."

Distel poukazuje na to, že popis na základě muzejního exempláře byl proveden již před několika desítkami let. Zároveň dodává, že nalezené fosílie nebyly v dobrém stavu. "Myslíme si, že mezi žijícími biology je naše skupina pravděpodobně jediná, která viděla živý exemplář," řekl.

Šášeň lodní, jak se legendární červ nazývá, žije v bahně uvnitř dlouhé trubice z uhličitanu vápenatého. Ten tento živočich sám vylučuje. Trubice tvoří obal zvířete včetně jeho hlavy. "Pokud chtějí růst, musí otevřít konec této trubice, takže nějakým způsobem rozpustí nebo znovu vstřebá uzávěr na dně, vyroste, prodlouží trubici dále do bahna a pak ji opět uzavře," řekl Distel.

Konec trubice, má tvar písmene Y a obsahuje dva sifony. Prvním se voda nasává, druhým se tlačí skrz žábry tvora a následně vypuzuje.

Potápěl lodě a měří 1,5 metru

Tento živočich je známý jako lodní červ. Důvodem je, že se živí ponořeným dřevem. V historii tak dokázal potopit loď. Proto byl poměrně obávaným predátorem.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Ačkoliv vypadá jako obrovský červ, ve skutečnosti se však jedná o druh škeble. Na hlavě má upravenou verzi dvou škeblí, zatímco tělo se táhne dozadu. "Jeho tělo se evolucí protáhlo tak, že se již nevejde mezi dvě lastury," řekl Distel.

Tým objevil záhadného červa v laguně plné tlejícího dřeva. Místo nadále zůstává tajné, aby ho nenarušili sběrači mušlí.

Potápěči sbírali nalezené trubice trčící vzhůru asi 3 metry pod hladinou. "Každá trubice byla zhruba ze 75-80 % pohřbená v bahně," řekl Distel.

Asi půl tuctu jich bylo převezeno do laboratoře. Právě tam pak vědci všechny "trubice" otevřeli.

"Bylo to opravdu úžasné," řekl Distel. "Vůbec jsem netušil, jak ji otevřít."

Vzhled lodního červa, když vyklouzl ze zkumavky, byl pro vědce překvapením. Většina mlžů má totiž šedavou, hnědou nebo růžovou barvu. Tento červ byl černý.

Zdroje:

ct24.ceskatelevize.cz

www.businessinsider.com

www.iflscience.com