Ostatky vysokých lidí byly pohřbeny ve velkých hrobkách. V průměru ostatky měřily kolem 180 cm, jeden z jedinců byl dokonce ještě vyšší. A to se jedná o kostry, což znamená, že živý člověk by byl ještě vyšší a měřil by kolem 190 cm. Pro představu, v Evropě byla průměrná výška neolitického obyvatelstva podle publikace Our World in Data přibližně 1,67 metru.

Tito na svou dobu nezvyklí velikáni byli nalezeni na pozdně neolitickém sídlišti ve vesnici Jiaojia v čínské provincii Šan-tung. Zajímavé je, že obyvatelé této provincie považují výšku za určující atribut.

Na dokument o hrobech obrů se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Co je kultura Longshan?

Ruiny a artefakty vědci přiřadili ke kultuře Longshan, což byla pozdně neolitická civilizace na středním a dolním toku Žluté řeky. Lidé této kultury měli vyspělé zemědělství, používali vyspalé technologie a uměli vyrábět keramiku. Při svých stavbách používali "beraněnou hlínu" k vytvoření obdélníkových plošin.

I jejich pohřební kultura byla jiná: Své mrtvé raději pohřbívali na místě odděleném od místa, kde žili. Jejich hroby byly trochu podobné dnešním – tvořily je obdélníkové jámy vyhloubené pro jednoho dospělého člověka. Naopak děti byly před pohřbem ukládány do uren.

Podivný nález

Kromě neobvykle vysokých koster byly na místě nalezeny ještě další objevy, jako ruiny 104 domů s oddělenými ložnicemi a kuchyněmi a na tehdejší dobu mohly být poměrně pohodlné, 205 hrobů a 20 obětních jam. Vykopávky na tomto místě již nějakou dobu trvají, takže obří kostry byly nálezem nejčerstvějším.

Fang Hui, vedoucí školy historie a kultury na Šan-tungské univerzitě potvrdil, že kdyby byli tito lidé živí, měřili by více než 190 cm, takže by průměrnému člověku před 5 000 lety připadali jako obři. Jak je to ale možné?

Vědci vyslovili teorii, že muži dorůstali tak velké výšky proto, že se jednalo o vysoce postavené jedince, kteří měli přístup k lepšímu jídlu než většina jejich současníků.

"V té době již lidé hospodařili zemědělsky, měli rozmanité a bohaté zdroje potravy, a tak se jejich stavba těla změnila," říká Fang. Podle něj lidé na tomto místě za neolitu jedli proso a chovali prasata, dokonce i v některých hrobech byly nalezeny důkazy o prasečích, ovčích a kravských kostech a zubech. Důkazy o těchto nálezech naznačují, že se mohli věnovat také věštění.

Video o největších vykopaných kostrách světa je ke zhlédnutí zde:

Zdroj: Youtube

Hřbitov obrů

Nálezy z 205 hrobek skutečně potvrdily, že jedinci byli nejen vysocí, ale i velmi silní. Jednoznačně se nejednalo o tehdejšího průměrného Číňana. Dokonce i průměrná výška současných čínských mužů se odhaduje na přibližně 1,74 metru.

Zajímavé je, že například i Konfucius (551-479 př. n. l.), který pocházel z téže oblasti, údajně měřil 1,9 metru, což dokazuje, že lidé z tohoto regionu patří zpravidla k nejvyšším jedincům v Číně.

Jak se totiž ukázalo, i hrobky byly určeny pro bohaté, jelikož v nich byly nalezeny i keramické a nefritové artefakty. Ty byly většinou rozbité, stejně jako kostry, kde byla viditelná zranění, což svědčí o možném mocenském souboji mezi pohřbenými. Pohřbení muži byli zřejmě vůdci své společnosti. Některé kostry mají poškozenou lebku a zlomené kosti nohou, které byly zřejmě poškozeny krátce po pohřbu.

Rozsáhlé naleziště ještě není zcela prozkoumáno. „Práce budou pokračovat,“ uvedl Čou Siao-po, zástupce vedoucího úřadu kulturního dědictví provincie Šan-tung: "Další studium a vykopávky lokality mají velkou hodnotu pro naše chápání původu kultury ve východní Číně."

Zdroje:

www.smithsonianmag.com, ancient.express88.info, www.youtube.com