Victorio byl jedním z vůdců Apačů, kteří ve druhé polovině 19. století urputně bránili své území v Novém Mexiku před americkými zlatokopy. Jeho sestra Lozen se narodila okolo roku 1840, a bylo jí tedy zhruba osm let, když bylo Nové Mexiko připojeno ke Spojeným státům. Již tehdy si vytyčila životní dráhu: stane se bojovnicí.

Zlodějka a válečnice

Jméno, pod kterým se proslavila, jí rodiče nevybrali hned při narození. Lozen v překladu znamená "obratná zlodějka koní". Asi není třeba vysvětlovat, čím si přezdívku vydobyla. Uměla se proplížit mezi nepřátelskými liniemi a v naprosté tichosti vojákům odvést hned několik koní najednou.

Jakmile dosáhla dospělosti, připojila se k bratrovi a neohroženě vyrazila do boje. Apačové spoléhali na její věštecké schopnosti a důvěřovali jejímu úsudku. Ve strategii prý dalece překonávala Victoria.

V roce 1861 se situace vyhrotila. Jeden z apačských lídrů byl křivě obviněn z únosu bílého chlapce, což rozpoutalo válečný konflikt, který se protáhl na 24 let.

Hrdinské činy hodné metálu

Kdyby Apačové udíleli medaile za statečnost, Lozen by získala nejméně dvě. V prvním případě převedla ženy a děti přes rozvodněnou řeku Rio Grande do Mexika. Žádná z uprchlic neměla kuráž navést koně do hlubokých vod. Ale když ženy viděly Lozen, jak s kamennou tváří vjíždí do divoké řeky a její kůň statečně plave, dodaly si odvahu. Na koních a s dětmi na zádech vodní tok překonaly a nestačily se divit, když jim Lozen oznámila, že se musí vrátit do bitvy. Řeku přeplavala ještě jednou a vydala se hledat bratra a ostatní druhy.

Podruhé se proslavila tím, že odvedla mladou matku s čerstvě narozeným dítětem z válečné oblasti do bezpečné rezervace. Nešlo o žádný poklidný výlet, neboť cesta vedla přes území okupované mexickými a americkými vojáky. Lozen se podařilo jejich pozicemi šikovně proklouznout, a navíc jim ještě ukrást dva koně. Když přišel hlad, zabila býka. Zvíře usmrtila nožem, protože na sebe nechtěla upozornit výstřelem z pušky.

Po návratu bohužel zjistila, že její bratr Victorio padl v boji. Válka se chýlila ke konci a pro apačské bojovníky nedopadla dobře. V roce 1886 se vzdali výměnou za záruku bezpečí svého lidu.

Lozen byla s ostatními válečníky odvedena do vězení v Alabamě, kde po třech letech podlehla tuberkulóze. Její příběh ale neupadl v zapomnění. V rezervaci Mescalero dodnes žijí její potomci, pro které zůstala nesmrtelnou hrdinkou.

(Zdroje: https://www.history.com/, https://www.legendsofamerica.com/)