V roce 2008 koupila společnost inženýra a vývojáře Larryho Halla pozemky a zrealizovala Survival Condo Project za 20 milionů dolarů. Samotná obytná jednotka je určena pro dobře situované a vzdělaní jedince, kteří chtějí klid v případě přírodní nebo člověkem způsobené katastrofy. Za pokoj v duši a okna, která napodobují přirozené sluneční světlo, zaplatí minimálně 1,5 milionu dolarů, což je v přepočtu 33,5 milionů korun.

V případě útoku nebo přírodní katastrofy může luxusní zařízení pojmout až 75 osob po dobu více než pěti let. Během této doby si obyvatelé komplexu mohou zaplavat v krytém bazénu s tobogánem, užít si film v kině, přečíst si knihu a diskutovat v knihovně budovy nebo si dát drink ve vlastním baru, zatímco svět venku bojuje o přežití. Rozlehlé zařízení zahrnuje dokonce učebnu, psí park, horolezeckou stěnu, obchod se smíšeným zbožím, lékařské centrum první pomoci, vodní nádrže pro chování ryb a zahradu založenou na hydroponii k pěstování biozeleniny, jako jsou rajčata, salát nebo ovoce. Pokud se obyvatelé budou chtít připravit na invazi zombie, je k dispozici i střelnice. Celý komplex se rozprostírá na 16,5 tisících čtverečních metrů, má 15 pater a vede do hloubky 61 metrů. Byty mají tři ložnice a dvě koupelny.

Hall, který dříve vyvíjel datová centra pro vládní dodavatele, říká, že nápad dostal po 11. září, kdy vláda začala znovu investovat do ochrany před katastrofami. Původně měl zájem přeměnit bývalou raketovou základnu na chráněná datová centra, ale poté, co si spočítal náklady, rozhodl se místo toho navrhnout a postavit luxusní bunkry.

Podle autora projektu jsou tyto byty zázrakem inženýrství. Protijaderný bunkr má stěny vyrobené z téměř tři metry silného betonu vyztuženého epoxidem a měly by přežít přímý jaderný zásah. Kupole na povrchu odolá větru až o rychlosti 800 km/h. Dveře, u kterých můžete vítat návštěvy nebo si na ně zavěsit vánoční věnec, váží osm tun a jsou vyrobeny z pancéřové oceli vyplněné betonem.

(Zderoj: www.survivalcondo.com/details/ a www.businessinsider.com/photos-of-survival-condo-project-luxury-doomsday-shelter-2017-4#the-survival-condo-project-is-no-ordinary-condo-development-1)