Osoba Karla Hynka Máchy se v druhé polovině 19. století natolik zidealizovala, že si od té doby každý Čech básníka představoval jako zádumčivého krasavce, jenž se toulal po hradech a romanticky přemítal o lásce a smrti. Ve skutečnosti nikdo dodnes pořádně ani neví, jak vlastně Mácha vypadal. Známý portrét od Jana Vilímka jej ukazuje jako staršího a uhlazeného muže, jímž slavný básník nikdy nebyl. Dožil se necelých 26 let a ze soudobé společnosti vybočoval výstředním zjevem.

V ústním podání se traduje, že Mácha míval černé oči a vlasy, snědý obličej a vousy zarostlou celou bradu. Cestovní pas, se kterým putoval do Itálie, ho však popisuje jako modrookého a hnědovlasého muže s velkými ústy a "prostředním nosem". Taková charakteristika poněkud nabourává jeho pověst uhrančivého "černého myslivce"; určitým šarmem Mácha nicméně oplývat musel, když si toho od něj Lori Šomková nechala tolik líbit.

Jak vyplývá z deníků, Mácha na Lori při milování nebral žádné ohledy, i když křičela bolestí. V době popularity Padesáti odstínů šedi nás to zřejmě nijak neudiví, horší však bylo, že básník byl rovněž chorobným žárlivcem a psychickým tyranem. Ubohou Lori donutil u rakve její matky přísahat, že před ním neměla jiného muže, a tím z ní vynutil strašlivé tajemství: Lori byla v mladém věku znásilněna.

Místo politování a pochopení se od milence dočkala strašlivého výstupu. V té době však už byla těhotná, a tak se Mácha nakonec uklidnil a rozhodl se pojmout ji za manželku. Ke štěstí mu stačilo ujištění, že ho Lori miluje.

Společnost českých obrozenců Máchovu volbu moc nechápala. Lori hovořila jen německy, o kulturu se nezajímala, její otec se živil lepením krabiček pro firmu Sellier a Bellot. Básníkovi však dokázala věnovat oddaný cit, po jakém toužil. Která sečtělá vlastenka by ho po první žárlivé scéně nevystrčila ze dveří?

Osud milenců byl stejně chmurný jako Máchovo nejslavnější dílo. Ženicha pohřbili v den, kdy se měla konat svatba, a nevěsta za necelý rok plakala i pro syna Ludvíka, který zemřel v důsledku neupřesněných křečí. O dvanáct let později si našla nového muže, za něhož se provdala, děti však už nikdy neměla. Na náhrobek si nechala napsat "Máchova Lori".